16 februari, 2016

Framsynta nyheter premierade i Årets Segelbåt 2016

Tanken med tävlingen Årets Segelbåt i Sverige är att lyfta fram och premiera nya vältänkta konstruktioner som visas på en båtmässa i landet. Tre kategorier – familj, långfärd och prestanda – undersöks för att få fram och nominera totalt nio båtar. Till 2016 var kandidaterna ovanligt många, vilket gjorde valet särskilt spännande.

Efter testseglingar efter Öppna Varv och Allt på Sjön och långa resonemang valde juryn Maxi 1200 till vinnare i familjeklassen. Motiveringen lyder: Maximerat snyggbygge, en välbyggd, elegant och särdeles seglingsvänlig familjebåt med invändig fräschör och pigga detaljlösningar.

– Spännande, smickrande och roligt. Inte sedan 1970 med Nimbus 26 har en av mina konstruktioner fått ett så fint erkännande, sade mästerseglaren och designern Pelle Petterson.

I långfärdsklassen tog Linjett 43 från Rosättra Båtvarv priset ”Ypperligt Allround”

– Linjett 43 för varvets tradition att bygga väl vidare med bravur. Snillrika lösningar och gediget utförande visar mästerligt vad småskalighet ger. 43:an är kronan i karriären för Mats Gustafsson med söner, lyder motiveringen.

– Ett välkommet kvitto på vårt koncept och för vårt arv att ge köpare omsorg och stolthet, sade Markus Gustafsson på prisutdelningen under Båtmässan i Göteborg.

I den hårdföra prestandaklassen vann Kinabyggda Fareast 28R. Juryns motivering:

”Fenomenala prestanda till fantastiskt pris. I pris kontra prestanda bjuds bitna seglare på en båt som är starkt byggd, snygg att se på, möjlig att traila och billig att äga.”

– Kul att arbetet med att få fram en ny billig internationell entypsbåt belönas. Varvet har fått stor framgång med modellen – över 100 exemplar sålda första året, vilket banar väg för nya modeller. Mycket glädjande att få priset, sade Mats Runström, som är den drivande kraften för Fareast i norra Europa.

Ett innovationspris delades också ut och det gick till Adventure 55:

”En extraordinär skapelse för drivna seglare med tilltagen segelyta, lyftköl och beprövad hydraulik för segelkontroll. Ett hårdfört yttre döljer en lyxig inredning. Det nya är att upphovsmannens kunnande och byggledning ingår i konceptet.”

Bakom Årets Segelbåt i Sverige står Båtmässan i Göteborg och Maringuiden, som på detta sätt vill öka intresset för segling och nya segelbåtar. De vill bidra till dagens trend mot allt bättre byggda och snabbare segelbåtar för nyblivna och bitna seglare.

Curt Gelin

å juryns vägnar