29 februari, 2016

Ainslie vann över Spithill i Oman

Det blev en riktig nagelbitare när America’s Cups första delsegling avgjordes i Oman i helgen. Ben Ainslie, som är den mest dekorerade olympiska seglaren i historien, ledde sitt Land Rover BAR team till seger vid Louis Vuitton America’s Cup World Series i Oman.

https://www.youtube.com/watch?v=gQsl31TR0xg&feature=youtu.be

 

Ainslie slog sin tidigare skeppare, Jimmy Spithill och ORACLE TEAM USA, med två poäng. Han säger att vinsten i Oman var en mycket värdefull mätare på hur teamet kan prestera, något som är viktigt inte minst inför de kommande seglingarna.

– Vi fortsatte kämpa till slutet. Jämfört med teamen med mer erfarenhet så måste vi bevisa att vi tillhör toppen i den här flottan och det tror jag att vi klarar av. Vi har ett stort team med designers, båtbyggare och övrig personal bakom oss oh vi vet att vi kan vinna det här.

För ORACLE TEAM USA var andraplatsen den fjärde pallplatsen i rad i en Louis Vuitton America’s Cup World Series regatta. Men trots det måste teamet nu också ta en seger.

– Vi har gjort några stora framsteg, men vi måste få bättre flyt, sa Spithill efter seglingarna.

– Det är bra att vara på podiet. Vi är ett av endast två team som har klarat det vid varje segling, men vi vill vinna. Det finns inga tvivel om det.

Med en tredjeplats i Oman återtog Emirates Team New Zealand sin plats i tättrion i Louis Vuitton America’s Cup World Series, men det är tajt i toppen med endast några få poängs skillnad mellan teamen.

En överraskning i söndagens race var att franska Groupama Team France, som seglade i helt nya färger, slutade två och därefter en seger.

Tyvärr gick det inte lika bra för svenska Artemis Racing. Teamet ligger på sjätte och sista plats i den sammanlagda tabellen efter helgens seglingar.

Info: https://www.americascup.com/en/results.html

 

Louis Vuitton America’s Cup World Series Oman – Final Leaderboard

Land Rover BAR – 8, 10, 10, 18, 14, 16 – 76 points

ORACLE TEAM USA – 9, 6, 9, 12, 20, 18 – 74 points

Emirates Team New Zealand – 10, 7, 5, 20, 16, 12 – 70 points

Groupama Team France – 5, 8, 7, 10, 18, 20 – 68 points

SoftBank Team Japan – 6, 9, 6, 16, 10, 14 – 61 points

Artemis Racing – 7, 5, 8, 14, 12, 10 – 56 points