1 mars, 2016

Årets sjöräddare utses på Allt för sjön på fredag

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en sjöräddningsinsats från i fjol som varit något utöver det vanliga. Av 2015 års 931 sjöräddningsuppdrag har fem stycken nominerats. Vilket av dessa som tar hem utmärkelsen avslöjas på båtmässan Allt för sjön i Stockholm på fredag 4 mars.

dcfsss83f0x3jv3fuzk8
Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 100 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 70 procent av all sjöräddning i Sverige.

Förra året utförde Sjöräddningssällskapet 931 sjöräddningsuppdrag samt 422 sjöambulanstransporter och övrig räddningstjänst. Sjöräddningsuppdragen har ökat jämfört med 2014 (748 st) och har inte varit så många sedan 2009. Samtidigt fortsätter de förebyggande utryckningarna (kostnadsfri hjälp för medlemmar innan läget utvecklats till att bli akut) att öka. Förra året utfördes 2 659 sådana uppdrag. Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare rycker ut oavsett om larmet gäller ett sjukdomsfall, en sjunkande båt eller ett mer odramatiskt motorproblem.

– Alla våra frivilliga sjöräddare är värda ett pris. 365 dagar om året, dygnet runt, är de beredda att lämna kaj inom 15 minuter. Det är väldigt svårt att plocka ut ett vinnande fall från alla de fina räddningar som våra besättningar utfört under året, säger Rolf Westerström, Sjöräddningssällskapets vd.

De fem nominerade insatserna har utförts av följande sjöräddningsstationer (läs om alla räddningsinsatser och frivilliga sjöräddare via länken nedan): RS Bergkvara, RS Kalmar, RS Visby, RS Vändburg/Burgsvik samt RS Yngsjö och RS Skillinge.

Sjöräddningssällskapet finns på plats hela veckan i monter C19:34 på Allt för sjön.