4 mars, 2016

Banbrytande svenskt skrov på Allt för sjön

 

När Allt för Sjön öppnar 5 mars finns en svensk världsnyhet på plats. Det är Petestep ABs patenterade skrov som gör att planande båtar går mjukare, snålare och tystare än vad som tidigare varit möjligt.

Yamarin- första båten med Petestep bottendesign, bild1

Svenska Petesteps patenterade skrovteknik har premiär på Allt för Sjön på nya Yamarin 81DC.

– Yamarin är kända för att ha bra skrov. De testade vår teknik och tvekade sedan inte att göra nyutveckling av båtar baserat på Petesteps skrovteknik, berättar Håkan Lindström, VD på Petestep AB.

Den patenterade skrovtekniken har tagit 8 år av forskning och utveckling innan lanseringen.

– För att utveckla patentet har vi investerat över €3m i forskning och utveckling. Vi har nu kunskap och teknik som är världsledande och potential att bli närmast standard när nya båtar utvecklas världen runt, säger Håkan. Intresset är stort!

Petestep gör att planande båtar går mjukare i sjön, drar mindre bränsle och går tystare än dagens båtar. Den spray man normalt ser kastas åt sidan på planande båtar riktar Petesteps deflektorer istället nedåt åt bakåt. Det minskar friktionen, skapar kraft framåt och uppåt och ger en fjädrande dimension.

– Det vi gör är i grunden helt logiskt och enkelt, säger Jonas Danielsson, tekniskt ansvarig på Petestep AB. Vi har byggt om och testat fullskaliga 24-fotsbåtar över 100 ggr och utvecklat världsledande designverktyg. Vi kan vara ett av de största civila forskningsprojekten någonsin avseende planande skrov, avslutar Jonas.

Fler nya båtar är på väg! Innan sommaren lanseras HOC 33P, som byggs i Visby av nya svenska båtmärket HOC Yachts. – Vi har redan dialog med ett tiotal båttillverkare. Några nya modeller kommer att höras om redan i år, berättar Håkan Lindström.

Förare av båtar med Petestepskrov får en unik kombination av mjuka gångegenskaper och låg bränsleförbrukning. Båtarna blir även tystare och sidstabilare än båtar med konventionell botten.

– Snart får journalister och de första kunderna köra Yamarin 81DC och HOC 33P och bilda sig en uppfattning, säger Håkan. Det ser vi fram mot med stor tillförsikt!

www.petestep.com