6 mars, 2016

Alukins “Facebookbåt” visas på Allt för sjön

På mässan Allt för Sjön i Stockholm visas nu båten som skapats genom idéer från båtmässans besökare, företagets användare och Facebookföljare. Båten i aluminium, som först ritades och byggdes upp i 3D, lades ut på företagets Facebooksida. Efter stor respons från följare och befintliga kunder så startades det verkliga bygget som man under vintern har kunnat följa steg för steg via sociala medier. 

Alukin

Funktionell design är företagets ledord och i den här modellen kombineras funktionalitet för ett praktiskt och enkelt båtliv med en smäcker design i ny tappning. ALUKIN SCR 850 heter modellen som man jobbat med på ritbordet under sommaren och hösten. Peter Nikula är båtkonstruktören som står för design och konstruktion och till hjälp har man tagit 3D artisten Johan Smaas från Forslund & CO som också gjort en film när aluminiumbåten ALUKIN SCR 850 byggs i 3D.

Båtens botten är byggd i 5mm av den starkaste legeringen (Almg 5083) av marinaluminium, med samma täta förstärkningar och bottenstockar som yrkesbåtarna som används för professionellt bruk.Till skillnad från övriga båtar i modellprogrammet så har ALUKIN SCR 850 ett täckt fördäck med två kojplatser i fören.

Här berättar Maria Nikula, marknadschef på Marinteknik i Norrtälje Ab hur man tänkt.

– Varma sommardagar vill man kunna öppna upp ordentligt för att få in både luft, sol och vind i hytten, därför har taket i hytten fått en skjutbar automatlucka i tonat glas. För många är det också viktigt att man enkelt ska kunna ta sig i och ur båten smidigt med packning och att familjens barn och hund ska kunna komma ombord och runt på båten säkert. Därför konstruerade vi ett brett skarndäck med halkskyddad plåt på ca 30 cm där man tryggt kan ta sig runt på utsidan av hytten, med ordentlig höjd på relingen och grabbräcken att hålla sig i, berättar Maria

I alla båtar oavsett storlek, så är det alltid en kompromiss om utrymme och behoven ser ofta lite olika ut. Många prioriterar rymd i hytt före faciliteter som t ex dusch och toalett. I den här båten valdes därför en enklare toalettlösning på akterdäcket och ett litet pentry nedfällt i en av stuvarna i hytten. Den första båten av den här modellen är ritad i storleksklassen 8,5 meter (27 fot) men det är också möjligt att få den i större format, till exempel om man önskar ytterligare bekvämlighet som dusch och toalettutrymme i båten.

– Vi har valt att behålla samma stil i interiören som i våra övriga hyttbåtar, där inredningen går i en stilren sober design. I den här båten har vi valt en behaglig belysning i hytt och ruff med dimmerfunktion samt tonade rutor och glastak med automatfunktion, avslutar Maria Nikula.