10 mars, 2016

Nord Star på 47 fot med två IPS-motorer

Finska Nord Star har ett helt nytt flaggskepp på gång. Det är en 47-fotare med två IPS-motorer från Volvo Penta alternativt tre motorer med drev som drivkälla.

Nord Star är sedan många en väletablerad tillverkare av snabba och trygga kabinbåtar modell Sargo (före detta Minor) och Targa. Nya Nord Star 47 SCY (Semi Custom Yacht) blir dock något helt extra och innebär en stor satsning för producenten, Linex-Boat Oy.

Enligt Båtlivs källor är det en rysk oligark som har beställt tre stycken likadana 47-or för placering i olika ryska hamnar. Det kanske är enklaste sättet att känna sig hemma när man flyttar sig snabbt mellan hamnarna…

NS47 SCY har liksom övriga Nord Star Walk Around däck och en lyxig inredning. I planlösningen ryms bland annat tre sovkabiner totalt, varav en ägarkabin på cirka 12 m2. I den senare finns eget badrum. Gästkabinen finns långt fram i den rymliga båten.

Enligt det senaste modet bland båttillverkarna blir det en hel del glas- och skjutdörrar ombord. Till exempel kan hela pentryväggen öppnas upp och bänken användas som disk mot akterdäck. Den extra breda sidodörren på styrbord sida i salongen ger ljus och rymd.  På däck akterut finns en stor sittgrupp och på fördäck en solsäng. Flybridgen är stor och rymlig och kan anpassas enligt kundens behov.

Marknaden för så här stora kabinbåtar har minskat stadigt de senaste åren och för övriga tillverkare av liknande båtar ligger volymen på drygt 30 fot. Nord Star gör därmed en riktigt stor satsning med sin nya modell som lanseras till sommaren. Som kuriosa kan nämnas att Targa lanserade sin toppmodell på 44 fot för tio år sedan.

 

Tekniska fakta

Längd:         15 meter

Bredd:          4,2 meter

Vikt:              15 000 kg

Motoralternativ:                från 800 till 1 200 hk. Två eller tre drev, IPS eller raka axlar

Info:              www.nordstar.fi

Info:              www.nordstarsverige.se