4 april, 2016

Volvo Penta köper majoritetsandel i Humphree

Volvo Penta har tecknat avtal om att bli den största aktieägaren i svenska Humphree, som konstruerar och säljer sina elektriskt styrda stabiliseringssystem.

Volvo Penta beskriver affären som ett steg i Volvo Pentas resa till att bli en fullvärdig systemleverantör inom marint. Volvo Penta kommer att få möjlighet att utöka sitt utbud av båt dynamiska lösningar med nya trim- och stabiliseringsfunktioner. Samtidigt får Humphree tillgång till en större kundbas via Volvo Pentas internationella nätverk av återförsäljare och serviceverkstäder.

Företagen kommer också att samarbeta för att bedriva banbrytande lösningar för ett brett spektrum av fartyg, såsom aktiv fjädringskontroll. Detta strategiska samarbete kommer att gynna marina fritid och kommersiella kunder för båda företagen, enligt en gemensam pressrelease

Humphree fick ett mycket betydande internationellt pris vid branschutställningen METS i Amsterdam i november. De tilldelades då DAME – Design Award METS – ett av marinbranschens förnämsta designpriser. Humphree fick priset för sin fen- och interceptorlösning som stabiliserar båtar. Humphree kallar sitt elektriskt styrda stabiliseringssystem ”Electric Stabilising Fin & Interceptor System”.

Svenskbaserade Humphree är en ledande tillverkare av teknikbaserade system för högpresterande båtar. De levererar optimerade trimsystem som minskar lutning och rollning i båtar genom stabiliserande fenor.

Under de senaste åren har Volvo Penta använt Humphree som leverantör för sin Interceptor System (IS). En uppgradering till IS kommer att lanseras i år.

– Vi är mycket glada över att kunna meddela att vi har förvärvat majoritetsägande i Humphree, säger Björn Ingemanson, vd för Volvo Penta.

– Båda företagen är ledande inom sina respektive segment inom marinindustrin, som har resulterat från att ha en passion för utveckling och tillverkning av innovativa system med hög kvalitet. Detta gynnar naturligtvis slutanvändaren.

Humphree grundades 2001 av en grupp hydrodynamiska experter och marina ingenjörer. Företaget har en global närvaro, som kommer att förbättras avsevärt genom sitt samarbete med Volvo Penta. Humphree kommer att fungera som en fristående enhet behåller sitt varumärke, sortiment och organisation.

– Med ett ännu närmare samarbete partnerskap kan vi få full tillgång till Humphrees kompetens inom sitt område, säger Johan Carlsson, chef för produktplanering, produktutveckling och inköp på Volvo Penta.

– Vi kan undersöka ytterligare tekniska möjligheter att säkerställa utökad funktionalitet av våra marina system och åter bekräftar Volvo Pentas position som global marknadsledare.

Humphrees vd Per Landegren, säger att företaget är glad att godkänna affären med Volvo Penta.

– Detta är en stor chans för oss att fullt ut etablera oss på den internationella marknaden och öppna upp våra produkter på nya marknader. Vi kommer att öka vår kontinuerliga utveckling av Humphree produktportfölj, samtidigt dra nytta av de fördelar som Volvo Pentas marina erfarenhet medför, säger Per Landegren.

– Vi har arbetat hårt under de senaste 15 åren för att utveckla state-of-the-art marin teknik och vi är mycket glada över våra system som erbjuder högsta kvalitet.

 

 

Bildtexter:

Fr. v.: Giacomo Petriccione och Christer Widmark (delägare i Humphree) Per Landegren (vd för Humphree), Johan Carlsson (Volvo Penta vice vd för produktplanering, produktutveckling och inköp) och Björn Ingemanson (vd för Volvo Penta).

 

Per Landegren, VD för Humphree, vänster, och Björn Ingemanson, vd för Volvo Penta.