19 april, 2016

BlackCat – mäktig superyacht i kolfiber

Den allt hetare marknaden för superyachts gör att fler designers satsar på att bygga sådana. Möjligheten att tjäna stora pengar är riktigt god. BlackCat är det senaste exemplet på en superyacht katamaran.

Det är den australiska seglaren Mitch Booth som tillsammans med superyachtdesignern Malcolm McKeon ska producera unika katamaraner med höga prestanda under varumärket BlackCat.

Konceptet är spännande eftersom det inte finns mycket som konkurrerar med den här typen av yacht. Ytorna ombord är på cirka 340 m2, alla ryms inom en 50 m lång yacht som ska kunna segla i 25–30 knop ”marschfart”. Konstruktörerna pekar på alla katamaranens fördelar med hög båtfart, utrymme, komfort m m.

– Jag är glad att vi har designat en katamaran i den här stilen. Det har funnits utrymme på marknaden under en längre tid för en stor och katamaran som kan erbjuda lyx och kvaliteten från en superyacht, säger Malcolm McKeon.

– Jag har märkt ett ökat intresse för katamaraner, kanske tack vare America’s Cup kappseglingsbåtar. Detta har lett till ytterligare forskning inom olika områden, som har varit till hjälp för oss att utveckla av denna högpresterande kolfiber ”supercat” där den senaste byggtekniken och de senaste materialen används.

Varje båt byggs enligt kundspecifikationer och skräddarsys in i minsta detalj. BlackCat superyachts byggs helt i kolfiber och det blir med 50 m längd den största enskilda kolfiberyachten i världen, enligt företaget bakom. Båtbyggarna har använt mycket glas i överbyggnaden, vilket ger mycket ljus och en luftig till interiören.

BlackCat superyacht har ett stort huvuddäck för att ge flexibilitet och fungera som underhållningsplattform. Bland katamaranens fördelar märks båtens höga stabilitet och låga bränsle- och besättningskostnader.

Info: www.blackcat-superyachts.com