30 april, 2016

Säkert med trådlöst dödmansgrepp

Här är en riktigt smart nyhet – ett trådlöst dödmansgrepp med man-över-bord-funktion och ett trådlöst armband.

Säkerhet på sjön är viktigt, flytvästen är och skall vara ett naturligt plagg ombord. Utvecklingen och den moderna designen av flytvästar har gjort att de flesta idag använder den. När det gäller dödmansgrepp är det något som de flesta inte använder, Fell Marine från Norge har därför utvecklat en ny produkt som skall ändra på det, WiMEA trådlöst dödmansgrepp. Istället för att ansluta din arm till motorreglaget via en sladd som förhindrar rörlighet sköts allt trådlöst.

WiMEA består av tre komponenter:

– Båtenheten, installeras fast i båten och finns i två färger (röd och grå)

– MOB-enheten

– Armbandet som kapslar in MOB-enheten och finns i fem färger (röd, svart, blå, gul och rosa)

Innan start så trycks knappen på armbandet in för att aktivera dödmansgreppet så att motorn kan startas.

trådlöst dödmansgrepp stänger sedan automatiskt av motorn om du hamnar vi vattnet. Om avståndet till båtenheten överstiger 15m eller om armbandet kommer under vatten bryts förbindelsen. Regn och vattenstänk påverkar inte MOB-enheten. Om det finns personer kvar i båten kan de inom 6 sekunder starta motorn igen. Armbandet har 300 timmars batteritid. Den elektriska inkopplingen görs på samma sätt som det vanliga dödmansgreppet men kommunikationen är trådlös.

WiMEA är ett säkerhetshjälpmedel för alla båtägare, t.ex. en trollingfiskare som är ute själv med båten och faller i vattnet. Han behöver kunna röra sig fritt ombord för att justera sina riggar samtidigt som båten rör sig framåt.  Faller han i vattnet kommer båten fortsätta på satt kurs, med det trådlösa dödmansgreppet så stannar båten vilket gör att han har möjlighet att ta sig ombord igen. WiMEA kan vara avgörande för att rädda liv till sjöss.

Jan Comstedt AB är från och med 1 maj distributör på den svenska marknaden för Fell Marines WiMEA produkter. Pris 2 295 kr.

www.comstedt.se