24 maj, 2016

Pantaenius Bohusracet fyller 20 år

Pantaenius Bohusracet, som arrangeras av Segelsällskapet Viken Ägir, är en  shorthanded-segling med max två personer i båten. Det är Europas största shorthanded-regatta, en av de största i världen och dessutom en av Sveriges största kappseglingar – alla kategorier! I juni 2016 är det 20 år sedan racet startade.

Bohusracet

Intresset kring shorthanded-segling har ökat kraftigt under senare år och för Pantaenius Bohusracet i synnerhet. Vid starten 1996 seglades racet av en handfull entusiaster som startade på Byfjorden en fredagseftermiddag i juni för målgång i Smögen nästa dag.
Antalet deltagare har också varierat kraftigt: 2007 deltog endast 3 st båtar, 2008 12 st och 2009 startade 61 båtar. Rekordåret 2015 kom 180 båtar till start.

– I år hoppas vi på rekord med 200 båtar på startlinjen, säger Göran Bäckström, tävlingsledare, och fortsätter: ”Det är alltid lika fantastiskt att få se och träffa alla båtar och seglare i Uddevalla under Uddevalla water week och dessutom att få te emot dem i Smögen”
Om kappseglingen

Fredagen 26 juni startar Pantaenius Bohusracet. Starten går utanför strandpromenaden och med de minsta båtarna först och flerskrovsbåtar sist. Starttider i år kommer att vara kl. 09.00, 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 15.10.

Seglingen är 170 nautiska mil dvs. ca 315 kilometer, och de flesta båtarna kan behöva 30 till 40 timmar på sig. Racet går via Ljungskile, Hätteberget utanför Marstrand, Fjällbacka, Strömstad, Tresteinerne i Norge. Sedan vänder man och går söderut för att nå målet i Smögen framåt lördag eftermiddag, kväll eller natt.

Efter målgången i Smögen är det skönt eftersnack med värmande fisksoppa, musik och mingel i Smögen – också en bidragande orsak till racets popularitet.

Alla båtar utrustas numera med en sändare, transponder, som gör att man på nätet kan följa varje båt individuellt via ett trackingsystem och se position och placering i tävlingen. Det gör seglingen både säkrare och roligare. Tävlingsledningen har samtidigt full koll på var deltagarna befinner sig. Konkurrenter kan bevaka varandra effektivare. Intresserade i land kan följa utvecklingen hela tiden. Nytt för i år att seglingen delvis direktsänds via webben från en av de deltagande båtarna.

 

Här kan man följa seglingen

Hela fredagen bjuder på mycket att se från Byfjordens stränder och därefter kan seglingen följas från många platser längs kusten. Bl a rundar båtarna i Ljungskile viken där det är en bra plats att se på båtarna. Tävlande båtar kan lätt identifieras med sin nummerlapp i fören. Startlistor med all information finns på hemsidan. Via trackingsystemet på hemsidan www.bohusracet.se kan man kontinuerligt följa tävlingen och dessutom se ställningen.

 

Åskådarplatser:

Starten: Rödön och passagen vid Sunninge sund.
Under fredagen: Ljungskile-viken

Fredag em/kväll: Svanesund, Tjörnbron

Fredag kväll: Åstol

Lördag gryning/morgon: Fjällbacka

Lördag förmiddag: Strömstad

Lördag passerar fältet söderut genom Kosterfjorden, Fjällbackaskärgården, Sotefjorden

Lördag kväll/natt till söndag målgång vid Smögens hamninlopp.

Söndag 10.00: Prisutdelning, på kajen i Smögen.

 

Varför seglar man Pantaenius Bohusracet?

Pantaenius Bohusracet lockar alla sorters seglare. De som söker en härlig utmaning med intensiv kappsegling i över ett dygn får det. Andra kan segla i en anda av ”öppet spår” och bara njuta av en seglings- och naturupplevelse utöver det vanliga. Det stora antalet deltagare gör att man alltid har båtar omkring sig och det finns alltid delmål att kämpa om. För åskådare finns det mycket att se och att följa längs banan och på nätet.
Tävlingen är numera en del av Uddevalla Water Week (uww.se samt facebook) och det är gott om trevliga arrangemang från torsdag till lördag i Uddevalla. Redan under torsdagen fylls den inre hamnen med båtar –  man kan då nästan gå torrskodd mellan museet och gamla badhuset! Runt regattacentrum vid Bohusläns museum är det musik, mat och mingel.

 

Länkar

www.bohusracet.se