24 maj, 2016

Volvo Penta utökar med fler IPS

Volvo Penta ska lansera två större versioner av sitt IPS-system till hösten: IPS 700 och IPS 800. Det uppger branschtidningen International Boat Industry (IBI).

Volvo Penta IPS900_1078

Framgångarna har varit stora för Volvo Penta med företagets IPS-system, som har sålt i långt över 10 000 enheter världen över sedan lanseringen för cirka tio år sedan. De två nyheterna – IPS 700 och IPS 800 – kopplas till dieselmotorer på 500 hk respektive 600 hk. Enligt IBI kommer de att introduceras på höstens båtmässor.

De nya IPS-varianterna ska komplettera nuvarande IPS-system, som hanterar motorer på upp till 900 hk.

En av de första installationerna med IPS 700 kommer i en Princess 50, som hade premiär på British Motor Yacht Show i Southampton den gångna helgen. Installationen var även den första installationen av en IPS-enhet i en Princess Yacht och kan ses som ett teknikskifte för den brittiska båtbyggaren som hittills mest har konventionella framdrivningssystem. Princess 50 får sin stora lansering på båtmässan i Cannes i september.

Den första IPS 800 ska installeras i en annan ny båt, Sealine 530, som får sin premiär på Southampton Boat Show i september. Båtliv har kört ett av de första exemplaren av Sealine 530 med IPS 600 motorer, en båt som är väldigt enkel och smidig att hantera trots sin storlek. Sealine 530 kommer att erbjudas i tre versioner med antingen 600, 700 och 800 IPS.

Prestanda för Sealine 530 med IPS 600 är en topphastighet på 24 knop. Med de större enheterna förväntas toppfarten öka till med cirka tio knop.

Volvo Penta IPS kommer efter lanseringen att finnas med effekter upp till 900 hk. Det går dem lämpliga för båtar upp till 60 fot (18 m) i enkel-, dubbel- eller trippelinstallationer.

 

Bilden:

IPS900 använder en Volvo Penta D13 dieselmotor med en effekt på 700 hk.