30 maj, 2016

Snabb och tyst sjösäker bjässe

Holländska Elling Yachts är erkända för sina extremt robusta och kvalitetsfyllda båtar byggda i glasfiber. Elling E6 är den allra senaste båten från varvet. Hon testades nyligen på Nordsjön. Enligt varvet har denna imponerande båt bättre sjöegenskaper än båtbyggarna själva hade vågat drömma om.

Liksom sina systerbåtar från samma tillverkare är E6 byggd med glasfiber som förstärkts med Kevlar. Skrovet är helt självrätande, vilket är en av anledningarna till att den här båten klassas som oceangående.

Först och främst gäller det den maximala hastigheten för denna 19,8 m långa båt överskred 21 knop. Ljudnivån var extremt låg: vid 8 knop uppmättes 59 dBA och vid högsta hastighet 20,4 knop vid testtillfället 67 dBA, vilket är betydligt tystare än i många moderna bilar.

Varvet har också testat båten med 35 personer ombord. Trots den rejäla belastningen nådde Elling E6 20,4 knop. Motoriseringen som standard är en Volvo Penta D13 dieselmotor på 900 hk (680 kW) med sterndrive. Som reservmotor finns en Volvo Penta D2 med fyra cylindrar och 75 hk ( 55 kW) diesel. Den motorn ger en fart på 7 knop och är försedd med separat bränsletank och foldingpropeller. Tanken är att båtägaren ska kunna ta sig i hamn vad som än händer.

Trots den gedigna uppbyggnaden är Elling E6 en bobåt med högsta klass i plast- och träarbetet. Det finns 22 bekväma sittplatser ombord, varav tolv i salongen med god sikt ut över vattnet. Vid förarplatsen finns fyra separata och bekväma platser.

Liksom övriga modeller från Elling har E6 en stor , skjutbar glaslucka i taket för att släppa in maximalt med ljus och luft.

För att hålla båten bekväm i sjön, även när hon ligger stilla, är E6 försedd med Seakeeper stabilisator (Seakeeper 9). Detta är dock ett tillval.

Bränsleförbrukningen vid 4,8 knop deplacementsfart och 600 rpm är 4,2 liter per timme. Vid 11,0 knop och 1 000 rpm är förbrukningen 62,0 liter per timme och vid maxfart 20,4 knop och 2 400 rpm uppges förbrukningen vara 144,0 liter per timme.

Tekniska fakta
Längd:           19,80 m
Bredd:           5,35 m
Djupgående: 1,25 m
Bränsletank:  5 000 liter
Reservtank:   200 liter
Vatten:          1 000 liter
Hålltank:       250 liter
Generator:    Onan 11 kW
Batterier:      6×200 Ah
Pris:               1,8 MEURO plus moms

Info:               www.elling-yachting.com