Swecat Racing på andra plats i XCAT World Series efter tre raka pallplatser

Swecat Racing, det enda skandinaviska teamet i UIM XCAT World Series, har inlett säsongen med två raka pallplatser, och ligger nu på andra plats i sammandraget.

Försäsongen inleddes med flera veckors intensivt arbete med att montera den nyutvecklade miljövänliga Verado 400 ROS från Mercury Racing på Swecats Ocke Mannerfelt-designade XCAT drog säsongen igång på allvar i Fujairah 7–9 april. I första tävlingen, med ännu inte perfekt intrimmad båt, lyckades piloterna Erik Stark och Mikael Bengtsson (båda flerfaldiga världsmästare, tävlande för KMK R) komma på tredje plats – teamets första pallplats någonsin!

– Teamet har gjort ett fantastiskt jobb med riggning och intrimning av båten, säger Swecats pilot Erik Stark.

– Nu är vi verkligen med och kan slåss i toppen, till skillnad från förra säsongen där vi kämpade på med gammal begagnad utrustning och trots det kom 5:a. Nu får de etablerade teamen se upp på allvar.

Bedriften upprepades helgen efter, i säsongens andra tävling i Dubai. Först en imponerande tredjeplats i kvalet Pole Position, och därefter ytterligare en imponerande tredjeplats i Dubai Grand Prix.

Efter säsongens inledande två tävlingar ligger Swecat Racing därmed på andra plats i världens största offshore racing-serie, med 56 poäng. Leder gör Victory Team från Dubai på 81 poäng, och hack i häl ligger Dubai och Goldcoast Australia.

Under tävlingarna i Dubai gjorde även Sebastian Groth, 19 år och yngsta föraren inom XCAT World Series, debut i den 9,30 meter långa, två ton tunga och 800 hk starka XCAT:en. Sebastian körde under Official Practice tillsammans med sin mentor, trottelman Mikael Bengtsson.

– Det är ett stort kliv upp från den 3B-katamaran Sebastian kör till vardags, men han skötte sig bra där ute, trots grov sjö och rätt tuffa förhållanden, säger Mikael Bengtsson.

– Det känns otroligt kul och spännande att kunna skola in en ny ung talang i den högsta divisionen inom Offshore Racing” säger Team Manager Niklas Sjöö. ”Våra ambitioner för Swecat Racing begränsar sig inte till det rent sportsliga, utan vi ser XCAT World Series som en perfekt plattform för att hjälpa unga svenska talanger, och givetvis våra partners, ut i världen, avslutar Niklas.

Info: www.swecatracing.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*