6 juli, 2016

Hyundai nära slå rekordet i Gotland Runt

Årets upplaga av ÅF Offshore Race fick en rafflande avslutning. Den 100 fot långa Hyundai-båten med skeppare Bertil Söderberg var första båt att korsa mållinjen i Gotland Runt och såg länge ut att sätta nytt fartrekord.

Hyundai nära slå rekordet i Gotland Runt

 

Det var ett litet misstag utanför Sandhamn på söndagskvällen som ställde till det. Efter att fått vända för att runda en missad röd prick vid Korsöhals tappade man 45 minuter i tid. Trots det korsade Hyundai på måndagen mållinjen först av alla klasser som seglat långa banan runt Gotland. Efter korrigerad tid slutade man som tvåa i Big Boat-klassen, tätt efter klassegraren Rothmans.

Bertil Söderberg berättar: ”Vi hade en mindre navigationsmiss i början som kostade tid. Utan den hade vi garanterat slagit det gamla rekordet. Under alla omständigheter har vi däremot slagit nytt fartrekord på den nya banan som utgår från Skeppsholmen i Stockholms centrum. Vindarna var mellan 4 och 12 m/sek och stabila från sydväst vilket passar Hyundai-båten bra. Från Visby kunde vi segla med spinnaker hela vägen till målet i Sandhamn. Som mest var farten 20 knop vilket motsvarar ungefär 40 km/tim”.

Tävlingsbanans sträckning varierar genom åren och därför mäts fartrekordet på genomsnittsfart och inte i tid. Regerande rekordet innehas sedan 1997 av båten Nicorette. Ett rekord som Hyundai missade med ynka 0,08 knop och cirka 15 minuter. Vinden var stabil hela vägen från start men en nautisk mil från mållinjen dog vinden fullständigt och med den även rekordchansen. Bertil med besättning är dock oerhört stolta och glada över att återbörda Gotland Runts prestigefyllda Nirvana Trophy till Hyundais lokaler i Stockholm.