6 juli, 2016

Wallén utjämnade efter Gilmours kapsejsning

Björn Hansen, femfaldig mästare i Match Cup Sweden, missade avancemang i VM-finalen i matchracing på Marstrand. För Hans Wallén lever hoppet i åttondelen efter att australiensaren Sam Gilmour välte med sin båt.

6th July 2016. World Match Racing Tour, Marstrand, Sweden. © Ian Roman/WMRT
6th July 2016. World Match Racing Tour, Marstrand, Sweden. © Ian Roman/WMRT

De regerande mästarna i Match Cup Sweden fick en bra start i sin första kvalmatch på morgonen. På första kryssbenet gick Mattias Rahm förbi Björn Hansen och han Nautiska Racing som stannade upp när de tvingades till ett dubbelslag. Rahm gled iväg till en bekväm seger och i den andra avgörande matchen ledde hans lag från start till mål.
– Vi mötte helt enkelt ett bättre lag som var mer förberedda än vi, säger Hansen som vunnit Match Cup Sweden de senaste fyra åren.
Nautiska Racing är ett av de lag som har minst erfarenhet av att segla M32-katamaranerna som nu används i tävlingen på Marstrand för första gången.
– Jag håller Mattias lag som en av de stora favoriterna i tävlingen och det blev en för tuff match för oss. Det är alltid kul när svenskar går långt i tävlingen och från och med nu får vi heja på de andra och njuta av atmosfären här på Marstrand. Målet är att komma tillbaks hit och vara starkare nästa år.

Vidare till åttondelsfinal fick Mattias Rahm sällskap av Johnie Berntsson och hans Flux Team, schweizaren Eric Monnin och australiensaren Murray Jones.

Svenskarna Nicklas Dackhammar och Hans Wallén var två av de skeppare som säkrade avancemang redan igår. Men åttondelen, där är det först till tre segrar som gäller, blev en kort affär Dackhammar. Nyzeeländaren Phil Robertson slog ut Dackhammar i tre raka matcher efter dåliga starter av det svenska laget.

Wallén fick ett avdrag på 0,75 poäng efter en kollision i sin första åttondelsmatch mot Sam Gilmour. Eter två spikar för australiensaren kom svensken tillbaks med en seger i race fyra. Wallén hade sedan ledningen i race fem när Gilmours båt välte precis efter den första kryssen. Ingen ombord kom till skada men Wallén men skaffade ett till poäng.
– Vi satte vårt försegel lite för snabbt efter rundningen när det kom ett vindtryck, säger Sam Gilmour. Vi hade ingen chans att rädda situationen, alla var oskadda, vi blev blöta men förhoppningsvis lärde vi oss något av det.

Matchen mellan de båda fortsätter imorgon och ställningen i matchen är nu 2 – 1,25 och fördel Gilmour.
– Jag tycker att vi har bra fart och en positiv känsla ombord, säger Hans Wallén. Visst har vi kniven mot strupen och vi måste ta våra chanser men det är det som är kul med den här typen av segling.

Johnie Berntssons och Mattias Rahms lag ger sig in i sina åttondelsfinaler imorgon förmiddag. För Berntsson väntar den regerande världsmästaren Ian Williams från Storbritannien. Rahm ställs mot OS-guldmedaljören och Volvo Ocean Race-veteranen Iker Martinez från Spanien.
– Det är alltid en viss spänning när man kommer till utslagningsomgången men det gäller att hålla sig lugn och köra sitt race, säger Mattias Rahm.
– Iker Martinez är en humörseglare som blandat sina resultat i VM-serien under våren. Han har seglat bra den här veckan men vi kan han en fördel eftersom vi har mer erfarenhet i de här båtarna än hans lag. Om vi seglar på vår vanliga höga nivå har vi en bra chans att vinna.

Åttondelsfinalerna fortsätter imorgon 10.00 och kvartsfinalerna inleds klockan 13.00. Tävlingen direktsänds på www.matchcupsweden.com varje dag klockan 14.00 – 17.00.

Resultat dag 3 – Match Cup Sweden 2016:
Hitta fullständiga resultat här – www.matchcupsweden.com/competition/

Resultat ”sail-off” – kvalseglingar
Mattias Rahm, Rahm Racing (SWE) – Björn Hansen, Nautiska Racing (SWE): 2-0
Evan Walker, KA Match / CYCA (AUS) – Eric Monnin, Albert Riele Swiss Match Race (SWI) : 1-2
Murray Jones, Full Bants Racing (AUS) – Sally Barkow, Team Magenta 32 (USA): 2-1
Johnie Berntsson, Flux Team (SWE) – Keith Swinton, Accure Racing, (AUS): 2-1

Resultat åttondelsfinaler onsdag 6 juli
Nicklas Dackhammar, Dackhammar Racing (SWE) – Phil Robertson, Phil Robertson Racing (NZL): 0-3
Nicolai Sehested, TREFOR Match Racing Team (DEN) – Matt Jerwood, Redline Racing (AUS): 1-3
Chris Steele, 36 Below Racing (NZL) – Steven Thomas, Royal Perth Yacht Club (AUS): 3-1
Hans Wallén, Wallén Racing (SWE) – Sam Gilmour, Neptune Racing (AUS): 1,25-2

Ian Williams, Team GAC Pindar, (GBR) – Johnie Berntsson, Flux Team (SWE): 0-0
Iker Martinez, Team Espāna (ESP) – Mattias Rahm, Rahm Racing (SWE): 0-0
Yann Guichard, Spindrift Racing (FRA) – Eric Monnin, Albert Riele Swiss Match Race (SWI): 0-0
Taylor Canfield, US One (USV) – Murray Jones, Full Bants Racing (AUS): 0-0

Tävlingsschema
Måndag: grundomgång (Fleet Race) 10.00 – 17.00
Tisdag: grundomgång (Fleet Race) 10.00 – 17.00
Onsdag: kvalseglingar 10.00.12.00 och åttondelsfinaler 12.00 – 17.00
Torsdag: åttondelsfinaler 11.00 – 13.00 och kvartsfinaler 13.00 – 17.00
Fredag: kvartsfinaler 10.00 – 12.30 och semifinaler 14.00 – 17.00
Lördag: semifinaler 11.00 – 14.00, final och match om tredjepris 14.00 – 16.00