8 juli, 2016

Båtbottentvätt i Waxholms gästhamn

Waxholms Gästhamn har en vision om att bli Sveriges mest miljövänliga gästhamn. I det arbetet handlar det inte bara om återvinning, pantning, vattensparare, energiglödlampor och annat utan i bland behöver man ”gå utanför boxen” som i detta fall med en investering i en båtbottentvätt.

Båttvätt i Vaxholm

– Det handlar om att verka för att fler och fler båtägare i Stockholms Skärgård låter bli att bottenmåla sina båtar med miljöfarlig bottenfärg och istället bottentvättar sin båt 2-3 gånger per säsong, säger Maria Zakrisson som driver hamnen tillsammans med sin man Mats.
– Det blir billigare och är avsevärt mycket enklare också, säger Mats som förutom att vara entreprenör och driver både Gästhamn och eventbolag också äger en Fjordling 17, en riktigt gammal klassiker.
– Med vårt centrala läge mitt i Skärgården och mitt i Vaxholm centrum, gör vi det möjligt för både de som har båtar i närområdet, men också för de som passerar förbi att köra in och på mindre än 15 minuter får ett skinande blankt skrov på sin motor eller segelbåt.
Waxholms Gästhamn gör denna satsning i samarbete med företaget Rentunder som startade båttvätts service så tidigt som 2004. Tvättarna tillverkas numera av Verkstadsföretaget Industrihydralik AB, en ledande konstruktör och tillverkare av stora avancerade hydralsystem i Norden.

– För oss var det viktigt att tvätten håller absolut bästa standard då vi tyvärr sett dåliga exempel på tvättar som inte fungerar eller som inte gör rent båtens botten och då är ju liksom vitsen borta, tillägger Mats.
– Det får heller inte vara för dyrt att tvätta botten på båten, så vi kommer att försöka hålla priset under 750 kr per tvätt.
Med tanke på att Vaxholm nyligen utsetts till pionjärskommun i ”Race for the Baltic”, ett miljö arbete i att rädda Östersjön som initierats av Niklas Zennström och som drivs av Zennström Philantropies, så borde en båtbottentvätt mitt i Vaxholm passa perfekt.

Anläggningen invigs fredagen den 15:e juli.

 

Bilden: Borstarna i båtbottentvätten som invigs i Waxholms gästhamn 15 juli.