8 juli, 2016

Buster XL med större motor

Busters ”lilla stora båt” XL får en designuppdatering med större interiör och ökad motoreffekt till 130 hk. Även utseendemässigt påminner den mer om de stora båtarna från Buster.

 

Grundmåtten för Buster XL förblir desamma även efter modelluppdateringen. Den knappt 6 m långa XL transporterar bekvämt sex personer. Det lätta men hårda aluminiumskrovet väger bara dryga 600 kg, så båten är lätt att hantera även vid bryggan.

Hanteringen underlättas också av den nya Buster Q-smartskärmen som ingår i standardutrustningen. Smartskärmen på 10 tum kombinerar i samma, lättanvändbara pekskärm bland annat elektroniska sjökort som hör till standardutrustningen, mätinstrumenten för motorn, bruksanvisningar och guidevideor samt internetuppkoppling med dataanslutning på två år.

– Avsikten med smartskärmen är göra båtlivet allt lättare och säkrare för alla, säger Buster Boats verkställande direktör Juha Lehtola.

 

Bättre prestanda med mindre effekt

Buster XL är bland de populäraste Buster-modellerna och den har även nått stor succé i internationella båttidningars tester. Skrovets egenskaper är goda och båten beter sig konsekvent under alla omständigheter, så inga stora ändringar på skrovets geometri ansågs nödvändigt.

– Vi flyttade dock båtens tyngdpunkt, som har lett till att båtens prestation har förbättrats även med mindre motoreffekt, säger Buster Boats produktutvecklingsdirektör Anders Kurtén.

I den nya modellen ökar den största motoreffekten till 130 hk från den tidigare versionens 115 hk. Tack vare det lyckade skrovet är Buster XL användbar med ett stort antal olika motoreffekter. Den minsta rekommenderade motoreffekten är 80 hk, men för personer som ofta kör med tung last rekommenderas det att maskinens effekt väljs från maskineffektens övre gränser.

Användbarheten förbättrades genom att göra interiören vidare. Det finns fortsättningsvis rikligt med förvaringsutrymme både inne i pulpeterna och under bakbänken. Åt repen finns låsbara förvaringsfack under de stora badplattformerna.

– Vi designade ett nytt kapellskydd och flyttade den bakre soffan rejält bakåt, vilket gav en klar känsla av mer utrymme åt passagerarna i den viktiga akterdelen jämfört med tidigare, säger Kurtén.

 

Trimplan och offshore-säten som standardutrustning

I förnyelsen har Buster XL:s standardutrustning förbättrats avsevärt. Beslagen och räckena är av rostfritt stål och trimplanen hör alltid till utrustningen. De allt stadigare offshore-sätena är av samma modell som används i den större Buster XXL-modellen.

Den nya modellen representerar redan den fjärde generationen för modellen, då den första Buster XL sjösattes för 24 år sedan. Den ursprungliga XL-modellen hade en maximal effekt på 90 hk. Den tredje generationens XL kom ut på marknaden år 2012, då båten förlängdes till nästan 6 m.

I sortimentet ingår fortfarande systermodellen som designats för krävande bruk, Buster XL Pro. Även till XL Pro:s standardutrustning hör från och med säsongen 2017 Buster Q-smartskärmen och trimplan.

 

Tekniska fakta

Längd: 5,94 m

Bredd: 2,17 m

Vikt: 625 kg

Bränsletank: 100 liter

Personer: 6

Motor: 80–130 hk

Info: www.busterboats.fi