2 augusti, 2016

Tio toppskeppare i årets Lysekil Women’s Match

Tio toppskeppare möts i årets Lysekil Women’s Match. En kvarts miljon kronor och värdefulla poäng i WIM Series på spel.

Om en vecka inleds Lysekil Women’s Match, den årliga matchracingseglingen för damer, som än en gång lockar större delen av världseliten till Bohuslän. Sex av de sju högst rankade kvinnliga skepparna i världen kommer till Lysekil, och hela fyra svenska besättningar finns med i startfältet. Danska världsettan Camilla Ulrikkeholm Klinkby har fem raka Lysekilssegrar, men får räkna med hårt motstånd från bland andra vår egen världstvåa Anna Östling. WIM Series-vinnaren Stephanie Roble från USA och danska världsmästarinnan Lotte Meldgaard är andra segerfavoriter:

– Än en gång har vi fått ett fantastiskt gensvar från världseliten, så det är upplagt för lika spännande seglingar som vanligt, kommenterar Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match.

 

Startfält i Lysekil Women’s Match 2016 (namn, nationalitet, världsranking 13 juli):

 

Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 1

Med fem raka segrar i Lysekil är titelförsvarande 34-åriga Camilla och hennes besättning evenemangets okrönta drottningar. Sedan 2003 har denna ständigt leende danska enbart seglat matchracing och ständigt hållit sig i toppen av världsrankingen, men hon började sin seglingskarriär i olika jolleklasser. Camillas specialitet är de stora DS-båtarna som seglas både i Lysekil och vid hennes eget träningscenter på hemmaklubben KDY i danska Skovshoved. Camilla är arkitekt i Helsingör och vann WIM Series 2014.

 

Anna Östling, SWE, 2

Hon började segla matchracing på fördäck, men i förre America’s Cup-utmanaren Magnus Holmbergs Sailing Factory tog nu 32-åriga Anna Östling steget till rodret. Efter VM-brons i Lysekil 2009 och OS-premiär 2012 slutade hon 2013 på silverplats i nystartade Women’s International Match Racing Series (WIM Series). 2014 blev Anna mamma för första gången, och bara några veckor senare slog hon till med ett VM-guld i matchracing, men i WIM Series 2014 blev det ännu ett silver för Team Anna.

 

Caroline Sylvan, SWE, 4

Precis som ”alla andra” svenska seglare inledde 27-åriga Caroline Sylvan sin seglingskarriär i Optimist och E-jolle, och seglade såväl SM och EM som VM. Hon är dubbel svensk mästare i Laser Radial och när hon 2010 började med matchracing så vann hon ungdoms-SM direkt. 2012 följde Sylvan upp med ett EM-brons i matchracing och i fjol tog hon sin andra raka fjärdeplats i Lysekil och en femteplats i WIM Series. Caroline Sylvan arbetar bland annat med funktionshindrade inom Passalen.

 

Pauline Courtois, FRA, 5

27-åriga idrottsläraren Pauline Courtois från franska Brest började segla som sjuåring och tävlade från nio års ålder. Sedan 2011 har hon seglat matchracing på olika positioner, och tog som taktiker för Julie Bossard andraplatsen när WIM Series 2013 kom till Saint-Quay-Portrieux. Samma år blev det en bronsmedalj i de franska dammästerskapen i matchracing. I år öppnade hon WIM Series med en andraplats i Helsingfors i slutet av juni, och kommer nu till Lysekil för andra gången.

 

Stephanie Roble, USA, 6

26-åriga Stephanie Roble inledde sin karriär som framgångsrik jolleseglare i Lake Beulah Yacht Club, men fastande senare för matchracing. Tillsammans med Maggie Shea var Stephanie 2012 först någonsin att vinna både damernas och de öppna amerikanska mästerskapen i matchracing. 2014 vann Stephanie Roble VM i Etchells och de amerikanska dammästerskapen i matchracing, samt tog brons i matchracing-VM för damer. I fjol tog hon hem WIM Series med sitt Epic Racing Team.

 

Marinella Laaksonen, FIN, 7

24-åriga matematikstudenten Marinella Laaksonen från Espo strax väster om Helsingfors är inte bara den högst rankade finska matchracingskepparen på World Sailings ranking, utan också regerande finsk mästarinna. Innan hon började med matchracing, seglade Marinella jollar såsom E-jolle, Zoom 8 och 49er FX. Hennes mål för 2016 är att samla erfarenhet på WIM Series, och förstå vad som behöver förbättras. Marinella slutade sexa i Helsingfors i juni, och är nu i Lysekil för sin debut här.

 

Sanna Häger, SWE, 15

28-åriga Sanna Häger från Västerås är ganska ny på matchracingscenen, men med stor erfarenhet från olika jolleklasser. Som seglingsfostrad på Mälaren är hon något av en expert på de skiftande och byiga vindförhållanden som också ofta uppträder vid matchracing. I Stockholm har Sanna samlat ett matchracingteam av tjejer från hela landet, och de gör nu sitt andra år på WIM Series. Hittills har de internationella framgångarna inte varit så stora, men Sanna & Co har vunnit mycket på hemmavattnen.

 

Lotte Meldgaard, DEN, 16

Med drygt 20 års erfarenhet av matchracing i omkring 40 olika båtar, EM-guld samt många pallplatser i VM, är regerande världsmästarinnan Lotte Meldgaard en av de mest erfarna skepparna i WIM Series. Under fyra år fram till OS i Weymouth 2012 fokuserade Lotte på sin olympiska satsning, som ledde till en tiondeplats i den tuffa OS-konkurrensen. Lotte tränar vid Kongelig Dansk Yacht Clubs matchracingcenter i Skovshoved, när hon inte arbetar som kust- och oceaningenjör.

 

Alexa Bezel, SUI, 22

På den västra stranden av den långsmala Zürichsjön och precis där färjan går över till Meilen, har 25-åriga Alexa sin hemmahamn. Hon är en språkbegåvning som lätt fixar att hålla ihop sin fransk- och tyskspråkiga besättning. Deras seglingsbakgrund finns i såväl jollarna 470 och Laser som i kölbåtar, katamaraner och Volvo Ocean Race. När tjejerna i Team ChicaCER kom till Lysekil första gången 2012 chockade de alla med en andraplats! I fjol slutade de däremot sjua i Lysekil och på 15:e plats i WIM Series.

 

Johanna Bergqvist, SWE, 30

Team X Matchracing från Göteborgsklubben GKSS leds av 20-åriga skepparen Johanna Bergqvist, som har seglat många internationella mästerskap i olika jolleklasser, men först i fjol inledde sin matchracingkarriär. Besättningen består av unga tjejer mellan 19 och 22 år, med blandad kappseglingserfarenhet från jollar och kölbåtar. Johanna har avancerat ordentligt från fjolårets 117:e plats på världsrankingen, och siktar på ytterligare avancemang när hon nu återigen fått ett wildcard till Lysekil Women’s Match.

 

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 8 – 13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

 

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2016 i Finland, Sverige, USA, Korea och finalen på Amerikanska Jungfruöarna. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

 

Info: www.lysekilwomensmatch.se

Foto: Dan Ljungsvik LWM.