2 augusti, 2016

Ny mobiltjänst viktig hjälp för sjöräddningen

Alla smarta mobiltelefoner med GPS-mottagare kan fungera som en enkel nödsändare. Det är grundtanken bakom tjänsten CARL, som har testats av Sjö- och flygräddningscentralen under två somrar. Med hjälp av mobilen kan sjöräddningen med stor noggrannhet hitta en nödställd.

339

 

 

CARL, Call And Rescue Link, innebär att Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC, skickar ett sms till den nödställdes mobiltelefon. I sms:et finns en internetlänk som den nödställde ska klicka på – och när tekniken fungerar som det är tänkt blir den nödställdes position därmed synlig på JRCC:s skärmar.

För det krävs att den nödställde har en smartphone med inbyggd GPS, att telefonen har platsdelning aktiverad och att den nödställde befinner sig inom täckningsområde för datatrafik.

Tjänsten har testats av JRCC under två somrar. Resultatet har varit godkänt. Under sommaren 2015 bidrog CARL med positioner i 38 fall.

– CARL är ett lämpligt sätt att positionera en nödställd i de fall man har gott om tid, säger Jonas Malmstedt, räddningsledare på JRCC.

En klar fördel är att räddningsinsatserna kan begränsas i de fall det finns en säker position. Dessutom sparar man tid i sökningsarbetet.

– Istället för att skicka ut många resurser som räddningsbåtar och helikoptrar för att lokalisera en nödställd kan det räcka med att vi bara skickar ut en båt som kan gå direkt till den nödställde och assistera, säger Jonas Malmstedt.

 

Foto: Sjöräddningssällskapet.