5 augusti, 2016

Stort familjeprogram vid Lysekil Women’s Match

De intensiva och spännande matcherna på vattnet vid Släggö utgör förstås höjdpunkten under Lysekil Women’s Match. Där drabbar världens bästa kvinnliga matchracingseglare samman på jakt efter prispengar och WIM Series-poäng. Men även på landbacken kring Havsbadsparken händer det en hel del för såväl stora som små:

– Att jobba ihop med våra partners för att erbjuda publiken både segling i världsklass och aktiviteter för hela familjen är vårt signum. Därför är vi stolta och glada att återigen kunna presentera allt ifrån prova-på-segling och snorkelled till fartygsbesök och konserter, säger Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match.

 

Att sitta på Släggös naturliga läktare, och följa damernas internationella matchracingelit i deras spännande drabbningar på Kyrkviksbuktens vatten, är förstås höjdpunkten med Lysekil Women’s Match. Men när västkustens seglingsmetropol bjuder till folkfest så händer det en hel del annat också. I hela evenemangsområdet runt Havsbadsparken är det full fart från morgon till kväll.

 

Måndagsklubben med På G

Alltihop drar igång redan måndagen den 8 augusti. Då kan du kolla in matchracingstjärnorna när de får ett par timmars träningstid i de avancerade tävlingsredskapen DS 37. Kom sedan till den fartfyllda invigningen på scenen i Havsbadsparken, där du bjuds på både musikunderhållning och presentation och intervjuer av alla skepparna. Direkt efter invigningen är det säsongsavslutning för populära Måndagsklubben, med publikfavoriterna På G på scenen, en fest som fortsätter inne på Havsbadet med Sailor’s Night Club till långt frampå småtimmarna.

 

Blue Growth

Det välbesökta Företagsseminariet, som blivit något av en tradition under Lysekil Women’s Match, bjuder i år på intressanta och spännande möten med framgångsrika eldsjälar inom de maritima näringarna. Temat är Blue Growth, och majoriteten av dem som framträder på seminariedagen den 9 augusti är alltså företagare och entreprenörer med ekonomiskt driv, samtidigt som de står för en hållbar näring som bidrar till en bättre miljö.

 

Du + oss = ditt nya företag

Har du funderat över att starta eget, men inte hittat någon att bolla idéer med? Då kan du i ett tält i Havsbadsparken den 10 augusti få råd och hjälp, allmän stöttning eller kanske professionell utvärdering av din affärsidé. Aktiviteten går under parollen ”Du + oss = ditt nya företag” och på plats finns representanter från alla delar av den kedja, som i 14 kommuner i Fyrbodal finns för att stötta och hjälpa nya verksamheter igång.

 

Panetoz & Sven-Ingvars

Huvudsponsorn Preem bjuder på dubbla gratiskonserter med populära artister på scenen i Havsbadsparken. Först ut är på onsdagskvällen Panetoz, som slog igenom med låten ”Dansa pausa” 2012. Sedan dess har de deltagit i två svenska melodifestivaler och spelat in flera singlar.

Med 54 låtar på svensktoppen sedan starten 1956 behöver det värmländska och superfolkliga dansbandet Sven-Ingvars knappast någon utförligare presentation. Räkna med att varenda millimeter av Havsbadsparken fylls på torsdagskvällen, då Sven-Erik Magnusson & Co äntrar scenen.

Självklart fortsätter festligheterna efter konserterna inne på Havsbadets Sailor’s Night Club, ända tills det ljusnar igen.

 

Segla själv – lättare än du tror!

Har du alltid drömt om att segla själv, men inte riktigt gjort slag i saken? Ta då chansen och kom till Lysekils Segelsällskap Gullmars jollebrygga, där Västkustens Seglarförbund och klubbens egna kunniga instruktörer hjälper dig tillrätta. Här finns lämpliga provseglingsbåtar för både stora och små; enda kravet är att du ska kunna simma. Välj bland flermansbåtarna C55 och CB66, en traditionell Optimistjolle eller kanske fartiga tvåmansjollen RS Feva. Eller så passar du på att bara hänga med kompisarna i den mysiga slapphörnan.

 

Kraftfyllda bogserbåtar

Föredrar du båtar med ännu mer kraft, så erbjuder Svitzer möjlighet för den som önskar att komma ombord på en av bolagets bogserbåtar av den allra senaste generationen, men då får du bege dig till Anderssons Kaj. Där ligger Svitzer Geo eller Svitzer Boss, som används för hamnbogsering, eskortbogsering eller brandbekämpning. Maxfarten för dessa bjässar är 14 knop, men de kan dra 50 – 70 ton och spruta 2 400 kubikmeter vatten i timman, 45 meter upp i luften och 120 meter bort! Ta chansen att få en känsla för hur det är att bo och arbeta i en modern bogserbåt.

 

Armband, spindlar och popcorn

Bland sponsortälten i Havsbadsparken tar huvudsponsorn Preem täten med roliga tävlingar och andra aktiviteter i sitt tält. Barnen kan pärla armband till förmån för SOS barnbyar och så kan du få finfina rabatter på drivmedel på Preemstationerna. Passa också på att fynda snygga kläder eller skor från Musto och Sebago, eller följ med barnen till populära Havets Hus. Där finns en fin lekplats för de små och en massa andra aktiviteter. Barnen lär också gilla Mix Megapols tält, där Nordens Ark visar utrotningshotade spindlar och ormar, och så kan man hoppa studsmatta eller äta popcorn.

 

Snorkling och röjning

Några av de mest kittlande västsvenska utomhusupplevelserna samlas på Outdoor Arena. Stor eller liten? Barn eller vuxen? Det spelar ingen roll. På Outdoor Arena provar du på alltifrån klättring och kajakpaddling till dykning och fiske. Kolla gärna in den spännande snorkelleden.

Försvarsmaktens fjärde sjöstridsflottilj visar stödfartyget HMS Ägir och erbjuder alla att gå ombord torsdag och fredag klockan 9 – 11 och 13 – 15, eller lördag 9 – 11. Dessutom visas ett par gånger dagligen en robot som används vid röjning av ammunition, och så kan du få prova på de fysiska krav som Försvarsmakten ställer.

 

Hajsläpp, krabbfiske och nattvandring

Västerhavsveckan sammanfaller i år med Lysekil Women’s Match, och presenterar ett digert eget program på www.vasterhavsveckan.se. Havets Hus är lite av ett nav i sammanhanget, med hajsläpp, strandskola, nattvandring bland akvarierna, krabbspötillverkning eller kanske matning av hajbebisar. Det finns också chans att åka på sälsafari med m/s Rania, göra vetenskapsdyk med Lovéncentret Kristineberg, besöka Havsfiskelaboratoriets öppna trädgård eller något annat i det stora utbudet. Det är bara att välja och vraka bland godbitarna.

 

Prisutdelningen avslutar

På lördagen den 13 augusti direkt efter seglingarna avslutas hela evenemanget med prisutdelning för Lysekil Women’s Match på scenen i Havsbadsparken, innan det är dags för Sailor’s Night Club inne på Havsbadsrestaurangen.

 

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 8 – 13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Foto: Dan Ljungsvik.