8 september, 2016

Svenska laget till Redbull Youth America’s Cup presenteras 

Artemis Racing och KSSS presenterade idag det lag som kommer att representera Sverige i Red Bull Youth America’s Cup 2017. Just nu seglar laget M32 Scandinavian Series på Riddarfjärden i Stockholm. 

Tävlingen Red Bull Youth America’s Cup kommer att avgöras på Bermuda parallellt med den 35:e upplagan av America’s Cup 2017. Ungdomslagen kommer att tävla i foilande katamaraner av typen AC45F, en båtmodell som bokstavligt talat flyger fram på vattnet och idag används på Louis Vuitton America’s Cup World Series.

Artemis Racing och KSSS höll tidigare i somras ett uttagningsläger på Grötö utanför Göteborg där 25 utvalda killar och tjejer, bland många sökande, gjorde upp om de åtråvärda platserna I laget.

Att segla de extrema foilande AC45orna kräver en enorm fysisk styrka och under det fyra dagar långa lägret utsattes aspiranterna för en rad hårda och utslagsgivande tester. Både på land i form av mycket krävande fystester och på vattnet där de tävlade mot varandra i olika konstellationer med M32-katamaraner.

Rasmus Rosengren, 21 år, var en av de som tidigt imponerade under uttagningarna och han belönades med det att få prestigefyllda uppdraget som rorsman på båten.

– Ända sedan jag deltog i Artemis Racings praktikprogram i San Francisco har jag drömt om att få tävla i America’s Cup. Att nu få chansen i det här laget är en fantastisk möjlighet och jag ser fram emot den utmaning som väntar, säger Rasmus.

– Jag har tidigare seglat katamaranen Nacra 17, en olympisk klass, som gast åt Ida Svensson, som under uttagningarna var en av aspiranterna till platsen som rorsman. Vi kom på 20:e plats på VM och missade precis att kvalificera oss till OS i Rio.

Det svenska ungdomslaget kommer att coachas av den olympiske guldmedaljören och Artemis Racings taktiker Fredrik Lööf som delar uppdraget med KSSS sportchef Björn Johansson.

– Att välja vilka av dessa 25 mycket talangfulla ungdomar som skulle ta en plats i laget var något av det svåraste jag varit med om. Från början hade vi bestämt att laget skulle bestå av åtta seglare, men eftersom kvalitén var så hög tvingades vi att utöka gruppen till nio, säger Fredrik Lööf.

Flera av de seglare som var med i den första upplagan av Red Bull Youth America’s Cup 2013 i San Francisco återfinns idag i de sex America’s Cup lagen. Andreas Axelsson som var med i det svenska laget ingår nu i Artemis Racings besättning. Liksom Nya Zeeländaren Peter Burling, rorsman för det vinnande laget 2013, som idag är rorsman ombord på Emirates Team New Zealand. Och målet är att flera av segarna i det svenska ungdomslaget i framtiden ska ta en plats i Artemis Racings America’s Cup lag.

Det svenska laget kommer den här veckan att delta i M32 Series i Stockholm där de seglar under lagnamnet ‘Artemis Youth Racing’ och under vintern kommer de att träna tillsammans innan det bär av till Bermuda under våren 2017. Lagmedlemmarna kommer även att bli inbjudna att segla med Gunvor Sailing på den europeiska GC32-touren, för att få ytterligare värdefull erfarenhet av att segla foilande katamaraner.

Det svenska laget stöds av Artemis Racing, KSSS, Aston Harald, Pelle P och eWorks och hoppas kunna knyta till sig fler sponsorer som vill hjälpa laget i deras förberedelser inför nästa sommar.

 

Artemis Youth Racing:

Marcus Anjemark KSSS/ Rådasjön SS, född 1993

Pontus Dackhammar GKSS/ Hjuviks BK född 1994

Julius Hallström KSSS, född 1997

Fritiof Hedstrom GKSS, född 1994

Marcus Höglander GKSS/ Värmdö JS, född 1993

Eddie Klemets Vänersborgs SS, född 1993

Axel Munkby GKSS/ HjBK,  född 1994

Gustav Pettersson, KSSS/ Sölvesborg OTS, född 1993

Rasmus Rosengren KSSS/ Malmö SS, född 1995

 

Artemis Racing har producerat två 7 minuter långa program från uttagningslägret på Grötö som finns tillgängliga för nedladdning och fri publicering på nedanstående länkar:

Avsnitt 1: https://vimeo.com/179880771

Avsnitt 2: https://vimeo.com/181845455


​Foto: David Holm.