7 oktober, 2016

Crossover från Formula med fyra jättemotorer

Amerikanska Formula Boats är välkända för sina klassiska båtar och sina väldigt fina skrov. Den senaste båten från företaget är en helt ny grej – en båtarnas SUV. Formula 430 Super Sport Crossover är en laddad nyhet.

Med fyra stycken stora utombordare på akterspegeln följer även Formula samma väg som så många andra båtbyggare redan har valt. Anledningarna är många. Trots att detta inte är något bra val miljömässigt blir det enklare för både båtbyggaren och för återförsäljaren, som kan hänga på motorerna vid leverans och därmed slipper binda kapital.

Men framför allt blir många båtar roliga med stora utombordare på häcken. Accet blir grymt och responsen i styrningen minst sagt dynamisk. Dessutom ser det maffigt ut när man backar in en båt med fyra stora utombordare till en brygga – skrytfaktorn ska inte underskattas.

Med 430 Super Sport Crossover har Formula skapat ett nytt koncept där de kombinerar en Super Sport med en öppen bow rider och en kabinbåt. Som syns på bilderna här finns fördelarna från alla dessa båttyper i den 13,11 m långa båten.

Marknaden för en så här stor bowrider är relativt begränsad i Sverige, men på varmare breddgrader och i USA där bensinen inte är lika dyr som här hemma fungerar detta säkert bra. Där ser båtköparna mer till fördelarna med stora öppna ytor, möjligheten att sova över och solskyddet som de får från båtens fasta topp.

Skrovet på 430 är djupt V-format med en bottenvinkel på 21 grader. Det borgar för säker körning med bra grepp även i tuff havssjö.

 

Tekniska fakta

Längd:         13,11 m

Bredd:          3,66 m

Vikt:              11 431 kg

Bränsle:       1 892 liter

Vatten:         196 liter

Hålltank:      162 liter

Djup:            1,04 m

Skrovvinkel: 21 grader

Info:              www.formulaboats.com