7 oktober, 2016

Snabb motorseglare med 70 hk utombordare

På båtmässan i Barcelona visas för första gången på hemmaplan  den här lilla och snabba ”motorseglaren” på endast 5,9 m, NUVA MS6. Bakom projektet står en före detta vd för Bavaria i Tyskland.

NUVA YACHTS grundades av Bavarias före detta vd Andrés Cárdenas. Nu är det dags för världspremiär för företagets första seriebyggda båt, på hemmaplan på Salón Náutico de Barcelona från 12 till oktober.

På knappt 6 m har konstruktörerna lyckats klämma in en motorbåt som kan plana och en öppen segelbåt. Båten har fullt indragbar köl och kan förses med en 70 hk utombordare.

Båten har redan testats ett tag och meningen är att de ska byggas vid en fabrik i Barcelona. Så här beskriver Andrés Cárdenas det nya projektet:

– Kombinationen med min livslånga passion för båtar och lång erfarenhet av båtar har gjort det möjligt för mig att utveckla en dröm: ett helt nytt koncept som resulterade i en mycket praktisk motorseglare. I båten kombineras innovation, design och funktionalitet. Efter 18 intensiva månader av arbete, kommer vi att ge en förhandsvisning av båten nästa vecka på Palma båtmässa.

NUVA MS6 är en unik motorseglare med nätta dimensioner och endast 5,99 m i längd. Designen är djärv och innovativ med mångsidighet och enkel hantering i fokus.

Produktionen av NUVA MS6 sker i Barcelona. Det huvudsakliga målet har varit att konstruera en båt som tillåter både amatörer och avancerade seglare att njuta i lika hög grad. De små måtten gör det enkelt att njuta av tiden på sjön, ta sig in i grunda vikar och att hantera båten på ett smidigt sätt.

Cárdenas har velat skapa en motorseglare som är ljus, transportabel och lätt att rigga båten även för nybörjare. Förutom att den är osänkbar har den bland annat infällbar köl.

Trots båtens små mått har den i ett alternativt utförande – NUVA MS6 Plus – sovplatser för två personer.

NUVA MS6 har utformats av en grupp experter från Barcelona Yacht Design (BYD). De har valt lösningar som oval kolfibermast inklusive en spridare. Riggen är avsedd för en gennaker eller om man vill segla uteslutande med storsegel. Båten når 5–6 knop i lätta vindar från 4 m/sek.

Motoralternativet är en Yamaha F70.

 

Tekniska fakta

Längd (LOA): 6,57 m

Bredd: 2,47 m

Vikt: 1 350 kg

Kölvikt: 170 kg

Segelyta

Storsegel: 16,8 m2

Gennaker (opt.): 14,3 m2

Masthöjd (kol): 8,8 m

Motor: 70 hk

Marschfart (motor): 14 knop

CE-klass: C

Personer: 6

Design: BYDgroup

Info: http://nuvayachts.com/