17 oktober, 2016

Anders Bringdal nummer åtta i seglingens Hall of Fame

Svensk seglings Hall of Fame har utökats med den evigt unge vindsurfaren Anders Bringdahl. Han slog igenom samtidigt med sin sport i början av 80-talet, blev proffs och flyttade till Hawaii 1986. Och han är proffs på vindsurfing än idag.

anders-bringdal-dsc_7921_01

Vindsurfing ”föddes” i samband med lanseringen av brädmärket Windsurfer, som baserades på ett patent från 1970 av två amerikaner. Tre år tidigare föddes mannen som mer än någon annan förknippas med svensk vindsurfing: Anders Bringdahl.

Bringdal är upplärd och tränad i Stockholms skärgård. Han lärde sig vindsurfa redan som 13-åring och började tidigt tävla. Bringdal var också en mycket lovande skidåkare, men som 15-åring blev han VM-femma och tre år senare klev han över till proffslivet – när vindsurfingen var som allra störst. Under fjorton år, från 1986-2001, tävlade han i den professionella cirkusen PWA.

I början av sin proffskarriär använde han sig av de klassiska vindsurfingbrädorna som var breda och långa. Han tog sedan klivet över till funboard när det blev populärt och lyckades även där.

Tidigt i karriären var Bringdals största förebild Robby Naish som gav honom motivation och inspiration. Den största rivalen i samma generation var dansk-tyske Björn Dunkerbeck (uppväxt på Kanarieöarna). Under 80-talet tog Bringdal flera VM-guld och vann många deltävlingar.

Anders Bringdal är fortfarande i högsta grad aktiv och han kallas ibland för vindsurfingens Zlatan.

Så sent som 2009 och 2010 vann han den totala världscupen i speed och 2012 blev han den förste vindsurfaren som registrerade en snittfart över 50 knop med officiell videotiming. Han slog det internationella rekordet över 500 meter och innehar det officiella svenska speedrekordet på 51,45 knop.

Till seglingens Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Övriga medlemmar i Svensk Seglings Hall of Fame är: Pelle Pettersson, Marit Söderström Nord, Magnus “Mange” Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sundelin och Göran Marström.

 

Foto: Pekko Svensson.