28 oktober, 2016

Anna Östling totalsegrare i WIM Series 2016

Matchracingskepparen Anna Östling har säkrat totalsegern i Women’s International Match Racing Series (WIM Series), världens enda professionella seglingsserie för damer. Tack vare vinster i de tre tidigare deltävlingarna i Helsingfors, Lysekil och Sheboygan (USA), skulle det räcka att bli femma i den nu pågående tävlingen i koreanska Busan, för att vinna totalt.

anna-ostling-totalsegrare-2016

Pressmeddelande:

Det gjorde Östling & Co på fredagsmorgonen svensk tid, genom att slå amerikanskan Stephanie Roble i kvarten och gå vidare till semi:
– Det känns helt overkligt, men fantastiskt bra. Vi har alltid haft som mål att vinna WIM Series, och nu är vi äntligen där, jublar Anna Östling, som i Busan seglar med Hanna Klinga, Linnéa Wennergren, Marie Berg och Annika Carlunger i besättningen.

Östling och hennes Team Anna har haft ett helt makalöst år. De inledde sommaren med en seger i årets premiär för WIM Series, den finska deltävlingen Helsinki Women’s Match, där de vann över fransyskan Pauline Courtois i finalen. I augusti bröt de fem år av dansk dominans i Lysekil Women’s Match, när de slog amerikanskan Stephanie Roble i en målfotofinal och Camilla Ulrikkeholm Klinkby slutade fyra:
– Att vinna inför all hejande hemmapublik på berget i Lysekil har vi drömt om sedan vi började med matchracing. Vi har varit nära så många gånger, men nu fick vi äntligen till det. Det var helt magiskt, tycker Östling.

Det svenska lagets segerrad fortsatte för en månad sedan i Buddy Melges Challenge i Sheboygan, USA. I en oerhört spännande final mot fransyskan Anne-Claire Le Berre lyckades Östling & Co ta sin tredje raka seger på WIM Series. Just det evenemanget hade dessutom VM-status, så Anna Östling och systrarna Annie och Linnéa Wennergren kunde åka hem med guldmedaljerna runt halsen:
– Vädret sköt upp tävlingen, så vi seglade 29 matcher på tre dagar. Jag har nog aldrig varit så slut efter en kappsegling, men det var det värt, skrattar Östling.

Inför den fjärde deltävlingen i Busan hade Team Anna maximala 75 poäng, och visste att de skulle behöva bli sämst femma för att vinna WIM Series 2016 av egen kraft. Genom att ta sig till semifinal har de alltså nått det målet, men siktar förstås vidare på ännu en seger:
– Vi har aldrig vunnit tävlingen här i Busan, så det skulle vara superkul att få göra det. Sedan ser vi framåt och försöker avsluta säsongen lika snyggt som vi började den. Om en månad går den sista deltävlingen i WIM Series på Amerikanska Jungfruöarna, och då vill vi stå överst på pallen igen!

Bilden: Anna Östling, Hanna Klinga, Linnéa Wennergren, Marie Berg och Annika Carlunger i Team Anna säkrade på fredagsmorgonen svensk tid totalsegern i WIM Series 2016. Foto: Kim Wolf/WIM Series.