31 oktober, 2016

Modernaste båten hittills från Pershing

Italienska Pershing 5X är en av de mest genomtänkta lyxbåtar vi har sett på länge. Tydligt uppdelad i olika sektioner, med goda prestanda och italiensk lyx i alla detaljer här det här en båt för verkliga finsmakare. Nu visas den på Fort Lauderdale International Boat Show.

Pershing 5X hade sin debut på Cannes Yachting Festival 2016 i september. Det klassiska märket ingår i Ferretti Group, som har inlett en stor offensiv genom att satsa på flera av sina kända båtmärken.

I den här båten står X för ”extraordinär talang”. Det innebär i klartext att alla gränser är ska testas samtidigt som märkets DNA behålls.

Båtliv har varit ombord i nya 5X och konstaterar att det är en mycket avancerad oh påkostad båt. konstruktionen är ganska traditionell i glasfiberarmerad plast, men allt känns modernt och påkostat.

Båten är ett resultat av ett samarbete mellan Ferretti Group Engineering och arkitekten Fulvio De Simoni. De har avsiktligt designat coupén med djärva linjer för att röra upp känslor hos kunder i de över 80 länder där Pershing distribueras.

Den nya båten är 16,51 meter lång och 4,38 meter bred. I aktern finns en hydrauliskt manövrerad badplattform, som kan sänkas mer än 50 cm under vattenytan och därmed förenklar hantering av jolle och vattenleksaker samtidigt som det är bekvämt för både gäster och besättning. En nyhet är att det går att montera ett skyddsräcke som stöd runt badplattformen så att hela området blir en saltvattenpool där barn kan leka tryggt i vattnet. Garaget rymmer en 2,8 meter Williamsbåt.

Akter om sittbrunnen finns ett stort utrymme för sol, mat och social gemenskap. Båten har också ett nytt system för att öppna och stänga glasdörr och fönster mellan salongen och akterdäck. Det är en smart lösning för att kunna utnyttja båten i alla väder och även för att anpassa luftkonditioneringen ombord.

På huvuddäck finns även en rymlig och ljus salong och en lounge för om förarplatsen. Den främre delen av taket består av ett glidande glastak.

På nedre finns ägarkabin, en främre VIP-hytt och en matplats mittemot pentryt. Alternativt kan layouten har en tredje gästkabin med våningssängar i stället för matplats eller en besättningshytt med egen ingång. Allting är utfört i exklusiva ljusa läder- och trämaterial.

Kunderna kan välja mellan två olika uppsättningar motorer. Dels dubbla Volvo Penta D11 IPS 950 som ger vardera 715 hk. Dessa ger en marschfart på 30 knop och en toppfart på 35 knop. Alternativt kan man få två 1 000 hk CAT 12.9, som ger marschfart 41 knop och toppfart 45 knop.

 

CAT 12.9    VOLVO D11 – IPS 950

Längd:         16,51

Bredd:         4,38

Djup:           1,35

Vikt torr:      20 900 kg

Vikt lastad:  25 000 kg

Bränsle:      2 200 liter

Vatten:        416 liter

Material:      GRP (glasfiberförstärkt plast)

Personer:    12

Motorer:      2xCaterpillar 12.9 alternativt 2xVolvo Penta D11-IPS950

Info:             www.pershing-yacht.com