3 november, 2016

Silver med guldsmak för Adam Holm vid Kona-VM

Efter fem intensiva dagar med racing i Islamorada i Florida Keys, USA, lyckades det svenska vindsurfingesset Adam Holm (22 år) från KSSS säkra en silvermedalj på samma poäng som holländaren Huig-Jan Tak vid Kona-VM. En försmädlig svartflagg var vad som skilde i slutändan. På tredje plats kom blott 15-årige amerikanen Noah Lyons.

Mästerskapet avgjordes på ön Islamorada i Florida Keys där många internationella mästerskap har avgjorts genom åren. Totalt deltog 107 seglare från femton länder och fem kontinenter under mästerskapets fem dagar. Det var ett riktigt hårdvindsmästerskap. Den flesta av seglingarna avgjordes i vindar upp mot 15 m/s. Adam Holm visade sig bemästra de svåra förhållandena väl och tog fem så kallade bullets av tolv möjliga med en total resultatrad på 1-1-2-2-1-2-2-1,5-1-3-63 BDF-1-2. Hans nettopoäng var den samma som vinnaren Huig-Jan Tak.

– Självklart känns det tufft att falla på mållinjen. Jag var här för att vinna. Ändå känner jag mig full av energi. Det är det bästa VM som jag deltagit i med den bästa konkurrensen. Jag vet också att det kommer fler chanser och då kommer jag att ta dem, säger Adam Holm.

Adam har trots sina unga år en lång rad av framgångar inom Kona One-klassen. Redan som 18-åring vann han VM-guld då mästerskapet avgjordes på Kanarieöarna. Två år senare lyckades han bärga EM-guldet i hård konkurrens på vattnen utanför Båstad. De senaste åren har han varit helt fokuserad på sin OS-satsning i RS:X-klassen. Han lyckades erövra en nationsplats men kunde inte övertyga SOK om att få åka.

Vann VM-guldet i Kona One gjorde holländaren Huig-Jan Tak (22 år) med minsta möjliga marginal. Han vann det tolfte och sista racet och det var vad som krävdes för att han skulle knipa guldet för Adam trots att de hade samma nettopoäng.

– Jag känner mig väldigt glad. Det har varit ett toppmästerskap. Vi kämpade till sista millimetern och jag hade turen på min sida. Det är mitt första Kona-VM så jag värderar segern väldigt högt. Mästerskapet harr varit utmanande med en hög nivå på konkurrensen. Jag lyckades hålla min segling på en stabbil nivå genom de fem tävlingsdagarna och jag vill verkligen nämna Adam Holm och det var ett privilegium att få tävla mot honom. Han är inte bara en toppseglare. Han är också ett föredöme på och utanför banan, säger guldmedaljören Huig-Jan Tak.

Tidigare under säsongen vann Huig.Jan Tak det första internationella U23 Kona världsmästerskapet i Malmö. Han seglingsbakgrund finns framför allt inom RS:X där han hör till nederländska topp.

Den största överraskningen i prislistan var 15-årige amerikanen Noah Lyons som vann brons efter en allt bättre segling under mästerskapet. Han har en klassisk seglingsbakgrund med början i optimist och därefter 420 och RS:X innan han för ett drygt år sedan bytte till Kona One. Han slutade även på tredje plats i Clear Water-regattan som fungerade som för-VM.

– Det var ett oslagbart mästerskap. Jag förbättrade mig för varje dag genom att studera de bästa. Mitt mål var att komma topp tio med allt eftersom jag gjorde allt bättre ifrån mig så insåg jag att pallplatsen fanns inom räckhåll och jag lyckades hålla ihop min segling och landa en bronsmedalj.

Kona One är en av de snabbast växande vindsurfingklasserna i världen med ISAF-status. Det är en entypsklass där alla använder identiska brädor och killar och tjejer tävlar tillsammans. Ett segel används i alla vindar och segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt. Pumpning är eller inte tillåtet.

Foto: Kona Windsurfing.

Huig-Jan Tak (NED) – World Champion Kona One 2016

Adam Holm (SWE) – Silver medalist Kona One 2016

Noah Lyons (USA) – Bronze medalist Kona One 2016

Kona Fleet (Kona Worlds 2016)