9 december, 2016

Riva Rivamare – eleganternas elegant i förfinad upplaga

En av de elegantaste motorbåtarna på marknaden har fått en uppdatering. Nya Riva Rivamare är ett under av lyx och hög kvalitet. Men smakar det så kostar det, cirka 13 Mkr och uppåt är priset för denna båt som blir en klassiker redan från början.

Knappast någon annan båttillverkare har byggt så många klassiker med internationellt rykte som italienska Riva, som idag är en del av Ferretti Group.

Riva Ariston såldes till kunder som Bridget Bardot och Sean Connery och en Ariston nämns än idag med samma vördnad som entusiastbilen Ferrari 275 GTB/4 Berlinetta. Både båten och bilen står för allt det goda i livet.

Även efterföljare som Riva Iseo och Aquariva Super har gjort starka intryck på båtkännare.

Den nya Rivamare, som presenterades under hösten, blir med all sannolikhet en omedelbar klassiker. Det räcker att titta på bilderna för att förstå det.

Båtliv gick ombord på Cannes båtmässa i september och fick en bra titt på vad det är som utmärker denna extrema lyxbåt. Linjerna är sofistikerat eleganta och knappast skrikiga. Men de för ändå direkt tankarna till klassiker.

Blandningen av material – plast, rostfritt, ädelträ och glas – är så fint gjord att det inte går att anmärka på något. Alla utrymmen är utnyttjade till max med utdragbara, läderklädda lådor för drinkglas och små nödvändiga accessoarer på olika ställen.

Detta är dock ingen möbel eller leksak. Båten har ordentlig potential med två Volvo Penta D6-400 hk motorer under akterdäcket. Cirka 40 knop anges som toppfart.

Hela förarplatsen i denna 39-fotare är modern med plotter och alla instrument man kan önska sig snyggt infällda i en flushad panel. Dessutom är hon utrustad med joystick, vilket förenklar hanteringen.

För den som verkligen vill njuta finns det både badplattform och ett rejält soldäck. Köparna har förmodligen även egen kapten eftersom de flesta exemplaren troligen säljs till någon stenrik båtälskare som redan har en större yacht…

 

Tekniska fakta

Längd:                                   11,88 m

Längd skrov:                         11,72 m

Bredd:                                    3,50 m

Djup:                                      1,16 m

Vikt lätt:                                 9 000 kg

Vikt lastad:                            11 500 kg

Bränsle:                                1 000 liter

Vatten:                                   330 liter

Personer:                              8

Motorer:                                 2xVolvo Penta D6-400 hk diesel

Toppfart:                                40 knop

Marschfart:                           31 knop

Kabiner:                                1

Badrum:                                1

Info: http://www.riva-yacht.com/

Info: http://www.bergstrom-marin.se/