30 december, 2016

Allt färre falsklarm med nödraketer

Allt färre skjuter falska nödraketer – den positiva trenden sparar samhället stora resurser. Och frivilliga sjöräddare slipper lämna nyårsmiddagen för att rycka ut helt i onödan.

nodraketer

Att fira in det nya året genom att skjuta upp nödraketer är både dyrt, dumt och olagligt. Falska nödraketer leder varje år till sjöräddningsinsatser helt i onödan. Men de senaste åren har antalet falsklarm stadigt pekat nedåt. Sedan Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket vid årsskiftet 2011 började informera aktivt om förbud mot falska nödraketer har nedgången varit markant.

– Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs. Det är glädjande att se att allt färre skjuter upp nödraketer i onödan. Det sparar samhället stora resurser, säger Annika Vestergård chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Nödraketer är avsedda att användas vid stor fara och tas på största allvar. Även de falska larmen resulterar i sjöräddningsinsatser då sjöräddningsresurser, bland annat Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare, får rycka ut helt i onödan. Något de gärna slipper just på nyårsafton.

– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte. Det bästa sättet att kassera utgångna nödraketer är att höra av sig till polisen som kan berätta om hur du ska gå till väga. Även återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Hittills i år har 50 larm om nödraketer inkommit till Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral. 35 av dem kunde inte kopplas till räddningstjänst, övriga 15 behövde undersökas med räddningsenheter. Endast ett av dessa larm visade sig vara ett skarpt larm, från en segelbåt på Ålands hav. År 2011 rapporterades 117 siktade nödraketer. 83 av dem kunde avfärdas direkt då de var över land, resterande 34 ledde till räddningsuppdrag och bara ett fåtal av dem visade sig vara skarpa.

Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i upp till sex månader. Något som blivit populärt under senare år är att skicka upp thailändska papperslyktor. Det är inte olagligt, men lyktorna kan misstas för en nödraket. Om man planerar att skicka upp papperslyktor ute i skärgården eller längs kusten rekommenderar vi att man på förhand meddelar Sjö- och flygräddningscentralen. I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att skicka upp papperslyktor, till exempel om man befinner sig nära en flygplats.

Källa: Sjöfartsverket.