13 januari, 2017

Lexus visar lyxigt sportbåtskoncept

Lexus har hittills varit känt som tillverkare av tysta, välutrustade och helt enkelt lyxiga premiumbilar. Nu presenterar Lexus ett koncept för båtmarknaden, en snabb 42-fots daycruiser, kallad Lexus Sport Yacht, med plats för åtta personer och med en toppfart på 43 knop. Konceptet pekar på hur Lexus varumärke skulle kunna utvidgas till nya livsstils- och nöjesprodukter.

Både skrovet och däcket på Lexus Sport Yacht är tillverkade i vardera ett enda stort stycke. Materialet är en handupplagd kompositkonstruktion med kolfiberarmerad tvåkomponents polyuretanepoxi, dvs samma typ av material som används i t ex racingbilar, flygplan och tävlingsbåtar. Skrov och däck är sedan sömlöst sammanfogade över en inre struktur. Tack vare kolfiberkonstruktionen är Lexus Sport Yacht nästan 1 800 kg lättare än motsvarande båt byggd i konventionell teknik med glasfiberarmerad plast. För att minimera vattenmotståndet och ge bättre högfartsegenskaper har båten stegbotten.

Konceptbåten har dubbla 5,0-liters bensindrivna V8-motorer på vardera 477 hk, kopplade till hydraulstyrda utombordsdrev. Maskinerna bygger på samma prestandamotorer som sitter i Lexus supersportmodeller RC F, GS F och LC 500. Motorerna ger båten en toppfart på 43 knop.

På förarplatsen manövreras och övervakas alla funktioner från en touchskärm. Den visar både GPS-navigator, radarbild, ekolod, belysning och infotainment. Armstöden på den elmanövrerade kaptensstolen kan med en knapptryckning fällas ner för att erbjuda sittplatser för två personer.

Den förliga kabinen är på Lexus-vis mycket ombonad med inredningsdetaljer i läder och trä. Den har ståhöjd, en soffa med plats för sex personer och luftkonditionering för ett behagligt klimat även under varma dagar. Där finns också ett fullt utrustat kök med spis, diskho och kylskåp. Dusch finns också under däck. För underhållningen ombord finns ett integrerat audio/video-system från italienska Videoworks, som är uppkopplat i ett lokalt nätverk med internetanslutning via 4G. Dolda Revolution Acousticshögtalare drivna av ett Mark Levinson-slutsteg svarar för bästa tänkbara ljudupplevelse.

Även om Lexus inte förknippas med marina produkter, är båtproduktion inte något nytt inom koncernen. Toyota Marine bildades 1990 och har bland annat byggt både sportfiskebåtar i glasfiber i storlekar från 26 till 30 fot samt större kabinbåtar i aluminium i storlekar mellan 31 och 45 fot i sin Ponam-serie. Båtarna anses som marknadsledande på den japanska premiumbåtmarknaden. Konceptbåten Lexus Sport Yacht visades i Miami den 12 januari av Toyotas koncernchef Akio Toyoda, som också har rollen som Lexus högste varu­märkeschef.

– Vi har skapat Lexus Sport Yacht för att undersöka hur Lexus-bilarnas formspråk och sofistikerade teknik­lösningar kan tillämpas på den marina sidan, säger Yoshihiro Sawa, som är vice vd på Lexus International.

Lexus Sport Yacht är ett one-off-bygge, som byggts av Marquis-Carver Yacht Group i Wisconsin.

 

 

Tekniska fakta

Lexus Sport Yacht

Längd 42 fot (12,8 meter)

Bredd 3,7 meter

Antal passagerare 8 personer

Motoreffekt 2 x 477 hk

Topphastighet 43 knop