3 februari, 2017

Nomineringarna klara – de kan bli Årets Sjöräddare

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av 2016 års över 1 100 sjöräddningsuppdrag har nu fem insatser nominerats.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 100 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 70 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

Nominerade sjöräddare för räddningsinsatser 2016 är:

Robert Selling, Anette Morell, Ingemar Jonsson, Patrick Andersson och Benny Ekström från RS Hammarö, för insatsen den 26 juli då två personer efter flera timmar räddades från en kapsejsad katamaran – och deras hundar från en överhettad bil. Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/hammaro/larm/kapsejsad-katamaran

Emil Skärlén, Fabian Ouchterlony, David Berg, Johan Jarl och Erik Jaremark från RS Dalarö, för insatsen den 8 augusti då tre personer kraschade med en ribbåt i Saltsjöbaden mitt i natten i grov sjö. En person omkom och två skadades allvarligt. Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/dalaro/larm/batolycka-tre-personer-svart-skadade

Bo Lundström, Gertrud Lundström och Lars Caspersson från RS Fjällbacka, för insatsen den 9 september då tre personer hamnade i vattnet utanför Tanumstrand när deras eka kapsejsade. En omkom, två kunde chockade och nedkylda transporteras till sjukhus. Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/fjallbacka/larm/person-i-vattnet

Markus Jonsson, Martin Jonsson, Urban Jonsson och Sune Jonsson från RS Lönnånger för insatsen den 4 april då de lokaliserade en drivande båt och en person i vattnet – en före detta kollega som drabbats av sjukdom. Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/lonnanger/larm/drivande-tom-bat

Mattias Aronsson, Nils Inngul, Peter Eldon, Jonas Lundgren, Jonas Karlsson och Anton Inngul från RS Kronoberg, för insatsen den 9 juli då två ungdomar räddades efter en natt i en eka på Helgasjön – med brand och rökutveckling ombord. Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/kronoberg/larm/sjoolycka

Dessutom får några livräddande privatpersoner särskilda omnämnanden för sina rådiga insatser.

Elsa Mattsson, 11, och Elvira Gille, 10, som dök i och räddade en kvinna som höll på att drunkna vid Hagabadet i Askersund den 7 juli.

Ola Johannesson, Bengt-Åke Bylander, Tomas Ragnarsson, Karl-Johan Kårhammer och Christoffer Karlsson vid Bolmsö räddningsvärn som i samverkan med övrig räddningstjänst kunde undsätta tre fisketurister vars båt kapsejsade på sjön Bolmen den 22 maj.

Frivillige sjöräddaren Jimmy Persson och hans flickvän Nina Ahlman som under en fisketur den 30 oktober räddade tre personer som hamnat i vattnet efter att deras båt sjunkit i Hanöbukten utanför Yngsjö. De hade ingen möjlighet att larma, men tack vare att Jimmy och Nina som enda båt fanns i närheten kunde de räddas efter 45 minuter i det kalla vattnet.

Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm fredag den 3 mars.