Sjöräddningssällskapet visar frivillighet i 360 grader

Besökare på Båtmässan i Göteborg får i år en unik möjlighet att testa livet som frivillig sjöräddare. I sin monter presenterar Sjöräddningssällskapet en 360-graders-film (VR) där besökarna får uppleva hur det är att vara på en räddningsbåt under övning.

Filmen är gjord utanför Käringön och visar ett kort, vanligt övningsscenario: Utryckning mot en position och upptagning av en person ur vattnet. Förhållandena är relativt lugna, med klar sikt och vind på 7-8 meter per sekund vid inspelningstillfället. Filmen ses bäst i VR-glasögon som finns tillgängliga på plats i Sjöräddningssällskapets monter. Den kan också ses på Youtube.

– Vi vill få fler att upptäcka vilket enormt arbete våra frivilliga sjöräddare gör, och vi vill engagera fler. Att ständigt öva är en mycket viktig del för att vi ska kunna fortsätta medverka i mer än 70% av alla svenska sjöräddningsfall, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

– Samtidigt är det roligt att bara få uppleva känslan av hur det är att stå på en räddningsbåt när det går undan. Vi hoppas att många tar chansen på Båtmässan!

Frivilliga sjöräddare gör också en insats genom att bemanna Sjöräddningssällskapets monter på Båtmässan varje dag under hela veckan. Den båt som presenteras i filmen är också huvudattraktion i montern, en helt nybyggd båt i Gunnel Larson-klassen (åtta meter) som namnges och tas i bruk senare i år.

– Båten är som alla våra båtar donerad, och kommer efter att donatorn fått namnge den placeras på en av våra räddningsstationer, säger Niklas Jendeby.

Det är också möjligt att lösa medlemskap och stötta Sjöräddningssällskapet med gåvor eller genom att köpa medlemsvaror i montern. För uppdateringar under Båtmässan, följ oss på Facebook (facebook.com/sjoraddning) och sjoraddning.se.

Se VR-filmen på Youtube: https://youtu.be/9-51gRFeiJw

 

Bilden: Madelein Grundén och Niklas Kuuse från RS Käringön under övningen som filmades för den nya 360-filmen. Foto: SJöräddningssällskapet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*