7 februari, 2017

Linder kliver upp en klass

Småländska Linder kliver upp en klass med sin senaste modell, Linder Arkip 530. Redan några år efter framgången med Arkip 460 såg företaget potentialen i att utveckla en större båt. Efterfrågan fanns där. Under tiden lanserade de Sportsman 445 år 2008 och sportfiskeversionen 445 Catch år 2011.

Företagets långa erfarenhet av att formsträcka skrov – samma teknik som flygindustrins ”stretchforming” – har genom åren gett dem närmast unika produktionskunskaper. Linder Aluminiumbåtar är ensamma om denna produktionsmetod där båten från köl till reling är formad ur ett stycke plåt. Med 530 ställdes de inför ytterligare en utmaning – även skarndäck formas i detta moment – och ur samma ämne.

– Med Arkip 530 bevisar vi än en gång att vi är ledande inom segmentet aluminiumbåtar upp till 5,5 m, säger Lars-Göran Linder.

– Det finns inga andra båtar i klassen med dubbelkrökta ytor.

De vackra linjerna är inte bara för syns skull de visar att Arkip 530 är en båt med prestanda. Med en 100 hk motor – mer än andra modeller i storleksklassen är godkända för – når den närmare 40 knop. Båten har låg planingströskel och är synnerligen välbalanserad vilket medför en trygg gång även i högre farter.

För de lugnare turerna har 530 gott om plats. Upp till 6 personer sitter bekvämt i de väl tilltagna sittytorna.

Utrustningsnivån är hög. Dubbelpulpet i bowrider-look med dörr och komfortstolar med flip up. 9 tums GPS, fast/lös tank, hydraul-styrning, stuvutrymmen, integrerad trappa, dyna- och kapellgarage, och rejäla badplattformar är ytterligare några exempel

Som alla Linderbåtar är Arkip 530 en mycket säker båt. Flytkraft i skrovsidor, självläns och det självklara – ett starkt och tåligt 2,7 millimeter aluminiumskrov.

Säljstarten sker i och med Allt för sjön i Stockholm 4 mars, där Arkip 530 premiärvisas.

– Produktionen kommer gradvis att öka, just nu lyssnar vi in hur efterfrågan ser ut.  Vi anar att den kommer att bli förhållandevis stor och att 2018 blir året då Arkip 530 precis som lillebror 460 kommer att bli klassledaren, säger Jessica Linder.

Många sportfiskare väljer en Linderbåt. Arkip 530 är inget undantag, redan i standardutförande är den en ypperlig fiskeplattform. Den första serieproducerade Arkip 530 levereras till Claes ”Svartzonker” Claesson.

– Vi är nyfikna på hur detta samarbete kommer att utvecklas, säger Jessica Linder som inte vill avslöja några detaljer.

www.linder.se