21 februari, 2017

50-årsjubileum – klassiska båtklassen Jolly-Scott gör comeback

För 50 år sedan anordnade Stenungsunds segelsällskap den första segeltävlingen runt Stenungsön utanför Stenungsund. Första båtklass i det som då hette Stenungsön Runt var klassiska jollen Jolly-Scott. I augusti 2017 gör den 50-årsjubilerande båtklassen comeback i en egen klass i Lilla Tjörn Runt.

– 50 år senare och i många fall 50 kilo senare, skrattar Micael Holmstedt, en av initiativtagarna som själv vann Stenungsön Runt tre år i rad i en Jolly-Scott. Idag är Micael Holmstedt ordförande i Jolly-Scott förbundet som ingår i Svenska Seglarförbundet.

Det som började som idé för några år sedan är nu ett faktum. När de gamla kompisarna från segeltiden i Stenungsund hade återträff var det någon som undrade ”om man inte borde väcka liv i den klassiska Jolly-Scott-båtklassen”. Det som ofta stannar vid en ”galen idé” är nu verklighet och söndagen den 13 augusti finns Jolly-Scott med som en egen klass i Lilla Tjörn Runt.
– Vägen från idé till verklighet har varit lång och ibland kämpig. Första problemet som vi hade var brist på båtar. Det finns inte så många kvar av de drygt 1000 båtarna som byggdes. Men nu är vi framme som en egen mästerskapsklass i Lilla Tjörn Runt och som medlemmar i Svenska Seglarförbundet, vilket är fantastiskt, säger Micael Holmstedt.

På startlinjen söndagen den 13 augusti räknar Micael Holmstedt att det ska finnas ytterligare fem stycken segrare från gamla tiden (Dan Brännehed, Urban Ristorp, Lars Wååg, Bengt Larsson och Bengt Strömberg). Idag kanske inte lika rörliga och spänstiga som då – men med en brinnande kärlek för båtklassen och med ett 60- och 70-tal fyllt av seglarminnen.
– Vi räknar med att bygga ett antal Jolly-Scott-båtar under 2017. Tillräckligt många så att alla som vill kan tävla. Vi hoppas att vi som är runt 60 år idag ska tävla sida vid sida med framtidens världsstjärnor. Jolly-Scott-båten är ur alla aspekter en perfekt båt att starta – och kanske avsluta – sin seglarkarriär med, säger Micael Holmstedt.

Jolly-Scott ritades av konstruktören Pelle Lawner och under båtens storhetstid, 1962-1977, räknar man med att det byggdes 1 050 stycken Jolly-Scott-båtar. En uppskattning är att cirka 30 000 personer hittills seglat den klassiska jollen i olika sammanhang.

Fakta Jolly-Scott:
Ritad av Pelle Lawner 1959
Längd: 3,40 m
Bredd: 1,20 m
Skrov: Marin plywood (de nya båtarna kommer även med plastskrov och marin plywood till tofter och reling)
Segelyta: 5,0 kvadratmeter
Rigg: Gunther rigg (mast, spira, bom)

www.jollyscott.se