3 mars, 2017

Ryska giganter kommer till The Tall Ships Races i Halmstad

I juni välkomnar Halmstad världens största havskappsegling för andra gången. Under den fyra dagar långa folkfesten kommer hamnen att fyllas med fartyg från hela världen. Ett av dessa är Sedov, världens största segelfartyg.

Fartygsgiganten med fyra master från universitetet i Murmansk kan ta emot upp till 320 personer ombord, varav 75 är besättningsmän. Till vardags använder universitetet fartyget till att träna officerare, radiospecialister och mekaniker. Hon besöker ofta olika internationella marina sammanhang och har varit en återkommande deltagare i The Tall Ships Races. Sedan år 1981 har hon gått under rysk flagg.

– Vi har en bra mix av olika fartyg i olika klasser. Givetvis är de stora A-klassfartygen mäktiga att skåda. Dessa gigantiska fartyg ligger längst ut i hamnen, säger Roland Ströhmeijer, hamnkapten för The Tall Ships Races Halmstad.

Men Sedov anländer inte ensam till Halmstad. Näst största segelfartyget i världen efter Sedov är Kruzenshtern med sina 113 meter, som också gästar Halmstad. Det gör även Shtandart. Tillsammans utgör Sedov, Kruzenshtern och Shtandart en grupp av ryska A-fartyg som kommer att delta i racet.

Läs mer om alla fartyg: www.tallshipsraceshalmstad.se
Läs mer om Sedov: www.sts-sedov.info/eng/
Läs mer om Kruzenshtern: www.kruzenshtern.info/eng/
Läs mer om Shtandart: https://www.shtandart.ru/en/

Mer information:
30 juni – 3 juli 2017 välkomnar Halmstad The Tall Ships Races, världens största havskappsegling, för andra gången. Som starthamn har Halmstad privilegiet att ta emot delar av världens mäktigaste och vackraste fartyg. Ungdomar mellan 15-25 år har chansen att vara med i världens största havskappsegling, The Tall Ships Races 2017. Över 100 trainees ska då ut på en tio dagars seglingstävling med start i Halmstad och målgång i Kotka i Finland.

 

Bilden: Shtandart, Kruzenshtern och Sedov är tre ryska fartyg som gästar The Tall Ships Races Halmstad.