2 mars, 2017

Enorm finsk satsning på Allt för sjön

Sverige är den största enskilda marknaden för finsk båtindustri. Det märks inte minst på båtmässan Allt för sjön 4–12 mars, där de finska företagen gör en enorm gemensam satsning.

Den finska båtindustrin exporterar över 70 procent av sin båtproduktion, varav merparten säljs i Sverige och Norge. De finska båttillverkarna är speciellt kända för sina öppna båtar och daycruisers, samt högklassiga stora segelbåtar. Den finska båtindustrins produktutveckling och innovationsförmåga är uppenbar också under Allt för sjön i Stockholm, där hela 19 finländska båt- och utrustningsbrand deltar.

I Finland finns enligt Trafiksäkerhetsverket Trafis senaste undersökningar drygt 1,1 miljoner båtar, vilket gör Finland till ett av de båttätaste länderna i världen i relation till befolkningsmängden.

– Finland har långa traditioner både inom båtlivet och båttillverkningen. Man kan ta i beaktan de nordiska båtfararnas behov och framför allt i Sverige uppskattar man den finska båttillverkningens kvalitet. Sverige är de finländska båtbyggarnas främsta exportland, varför man lyssnar lyhört till signaler från de svenska båtmänniskorna, berättar Finnboats verkställande direktör Jarkko Pajusalo.

Sverige har alltid varit ett viktigt exportland för Finland och år 2016 steg Sverige till Finlands viktigaste exportland. Värdet av exporten växte med hela 17 procent.

– År 2016 exporterade Finland nästa 4 200 båtar till Sverige. Värdet av exporten var motsvarande cirka 564 Mkr, fortsätter Pajusalo.

Betydelsen av den svenska marknaden framgår också av de finländska tillverkarnas heltäckande deltagande i Allt för sjön-utställningen. Under ”Proudly made in Finland”-temat finns 11 företag och 14 båt- och utrustningsbrand representerade på mässan. Total deltar 15 av Finnboats medlemsföretag, vilka presenterar över 50 båtar.

Av de finländska nyheterna för säsong 2017 presenteras bl.a. Aquador 30HT, Aquador 35 AQ, Bella 620 C, Buster Phantom, Buster S, Buster XL, Buster Q-smartskärm, Finnmaster S6, Finnmaster Husky R5, Finnmaster Husky R8s ja Grandezza 25s. Även mässans största båt, Nord Star 47 SCY, kommer från Finland.

Finnboats medlemsföretags montrar finns i A-hallen som följande:

 • Alucat (monter A26:10)
 • Alutrack (A26:16)
 • AMT (A35:18)
 • Aquador (A29:10)
 • Bella (A24:11)
 • Buster (A41:16)
 • Finnmaster / Finnmaster Husky (A41:16)
 • Flipper (A29:10)
 • Grandezza (A39:15)
 • Nord Star (A38:21)
 • Sargo (A38:18)
 • Seaboost (A26:14)
 • Silver (A26:15)
 • Suvi (A26:18)
 • Swan (A05:20)
 • Targa (A31:18)
 • Terhi (A26:12)
 • TG-Boat (A21:10)
 • XO Boats (A38:15)
 • Yamarin / Yamarin Cross (A41:16)

Finlands båtbransch utgörs till stor del av exportindustri: exportens andel av totalproduktionen år 2016 var över 70 procent. Enligt uppgifter från företagen steg värdet av exporten med sex procent.

Finnboats medlemskårs – bland annat båttillverkare, varv och branschens handel – totala omsättning år 2016 uppgick till 518 miljoner Euro. Branschen sysselsatte cirka 3 500 personer i Finland.

Sverige steg till det största exportlandet, exporten dit utgjordes av nästan 4 200 båtar och exportens värde var nästan 59 miljoner Euro. Som andra kom Norge, nästan jämsides med Sverige, dit det exporterades 3 900 båtar till ett totalvärde av 56 miljoner Euro.