13 mars, 2017

Klassisk Riva Bertram 25 på Allt för sjön

En av de vackraste motorbåtarna på Allt för sjön i Stockholm var denna Riva Bertram 25 Sport Fisherman. Med sina eleganta linjer drog den många blickar till sig från besökarna.

Italienska Riva ingick redan på 60-talet i samma ägargrupp som ägde USA-baserade Bertram. Idag ägs de båda båtmärkena av en av världens största båttillverkare, Ferretti Group.

Linjerna på denna Riva är en väldigt lyckad blandning av italienskt och amerikanskt. Båten är dock helt och hållet byggd av Riva.

Enligt informationen i montern på Allt för sjön, där båten visades i ”Classic Boat”-avdelningen, kom båten till när Riva skulle göra en egen version av Bertrams 25 Sport Fisherman, som fanns i flera varianter.

Sport Fisherman byggdes i 206 exemplar av Rivavarvet åren 1970–1976. Den första varianten hade plana vindrutor som på Bertrams egna båtar, men de senare fick välvd panoramaruta. Alla utom de allra första båtarna hade mittmonterade, dubbla Riva Crusader V8 med vinkelväxlar (motorerna monterade ”bak och fram”) och raka axlar.

Båten på Allt för sjön visades av Rivaklubben. Den båten, som har hemmahamn i Stockholm, är från 1970. Båtens motorer är bytta från originalets Chrysler V8/M80 till mer moderna MerCruiser V8/350. Toppfarten angavs till cirka 40 knop.

Info: http://www.rivaclubsweden.se/