12 maj, 2017

Fullt fokus för Iain Percy i America’s Cup

Lagen i den 35:e upplagan av America’s Cup har samlat många av världens bästa seglare och Artemis Racing är inget undantag. Iain Percy har levt med projektet i flera år och haft ett stort ansvar som Team Manager och samtidigt axlat rollen som lagets taktiker på havet.

Iain Percy har utan tvekan förtjänat en plats i seglingshistorien. Britten har samlat på sig två OS-guld, i Finnjolle 2000 och sedan Starbåt 2008, samt en silverpeng från OS i London och till det kan också läggas flera VM- och EM-guld i en rad klasser. Han anslöt till Artemis Racing som taktiker före den 34:e upplagan av America’s Cup i San Francisco och då hade han redan erfarenhet av America’s Cup efter att varit skeppare för den italienska båten +39 och del av det brittiska laget Team Origin.

– Jag har verkligen lagt ner mycket på mina satsningar på OS och America’s Cup under de senaste 20 åren, säger Iain Percy som idag är 41 år.

I Inledningen på den pågående America’s Cup-kampanjen klev Iain in i rollen som Team Manager. Ett stort ansvar i sig, men Iain Percy har också jobbat dubbelt som taktiker i seglingsteamet. Resan har bestått av att möta stora och små utmaningar – från tävlingsbåtens design till att hitta den ultimata tidpunkten att slå under e träning.
– Den intellektuella utmaningen i att försöka lösa alla problem kollektivt och som ett lag är fascinerande.
– Jag har haft dubbla rollar sedan kampanjen startade. Jag är seglare, taktiker och grinder ombord på båten – och dessutom projektets ledare, säger Iain Percy och förklarar att han regelbundet har behövt skifta fokus på vägen framåt.

– Under de första åren koncentrerade jag mig mer på hur laget sköttes och jobbade med båtbyggare och ingenjörer. De senaste sex månaderna har det blivit viktigare för mig att återigen vara seglare och en atlet.

Medaljsamlingen talar för sig själv men Iain Percy vet att det inte går att förlita sig på gamla meriter. Speciellt inte när de nya båtarna är så fysiskt krävande och svåra att segla och när nivån på konkurrensen är så här hög.
– Jag tog mig tillbaks till gymmet, har nästan hittat formen och kan dra jämt med de yngre killarna. Jag tänker på taktiken, på starterna och besluten som fattas på vägen runt banan. Allt för att vi ska kunna ge oss ut och vara det bästa laget på havet samtidigt som vi också har en snabb båt.