24 maj, 2017

Märkning avslöjade stöldliga i Litauen

I en lastbil på väg mot Vitryssland hittade polisen i Litauen 37 båtmotorer till ett värde av 3,5 miljoner kronor. Tack vare Securmark stöldmärkning identifierades ett flertal motorer.

I mitten av mars fick sjöpolisen i Stockholm meddelande om att en stulen motor kunde finnas på en angiven adress i Vilnius, Litauen.

De kontaktade därmed sina kollegor i Litauen som omedelbart gjorde en husrannsakan på den aktuella adressen i Vilnius. I garaget fanns en lastbil fullastad med utombordsmotorer. Dessa skulle skickas vidare till Vitryssland.

I början av maj åkte Larmtjänst tillsammans med sjöpolisen i Stockholm till Vilnius för att identifiera motorerna.

– Detta är ett av de största beslagen av båtmotorer vi känner till som kan kopplas till organiserad brottslighet, uppger en källa inom sjöpolisen som värderar båtmotorernas totala värde till 3,5 miljoner kronor.

Säker identifiering
Sammanlagt beslagtogs 37 motorer. De flesta motorerna stals från Sverige (i Stockholmsområdet) men i beslaget fanns även motorer från både England och Finland.

Flera av motorerna var stöldmärkta och Securmark kunde därmed hjälpa polisen i identifieringsarbetet.

– Det är avgörande för polisen att de på ett säkert sätt kan identifiera motorerna. Då kan motorerna begäras ut från Litauen till Sverige, förklarar Securmarks VD Jostein Tveide.

Polisen menar att Securmarks stöldmärkning var av stor vikt i utredningsarbetet.

– Utan säker identifiering är det svårt för oss att bevisa att motorerna är stulna och hör hemma i bland annat Skandinavien. I det här arbetet har Securmark bidragit med ovärderlig hjälp så att både motorer och ägare kunnat identifieras, säger sjöpolisen i Stockholm.

Välorganiserad liga
Några av motorerna var redan anmälda som stulna men flera av båtägarna visste inte om att deras motorer var borta.

– Detta framstår som en mycket välorganiserad liga. De motorer som stulits är stöldbegärliga och lätta att omsätta. Att de dessutom var på väg ut ur landet tyder på att de redan hade köpare, säger Jostein Tveide.

Förutom motorerna beslagtogs även 39 drev och växelhus. Flera av dessa var också stöldmärkta.

 

Foto: Sjöpolisen.