30 maj, 2017

Artemis Racing tappade poäng efter dubbla straff

Artemis Racing mötte på måndagen Nya Zeeland i det jämnaste racet hittills i America’s Cup på Bermuda. En tjuvstart och ett dramatiskt straff snuvade svenskbåten på segern.

Artemis Racing fick nästan till en perfekt start men var precis över linjen vid startsignalen. De fick ett straff som betydde att de var tvungna att släppa förbi den Nyzeeländska båten. De kom ikapp på den första kryssen och tog ledningen vid rundningsmärket. Lagen var hack i häl under nästa varv där de utmanade varandra gång på gång. Vid det sista toppmärket låg de precis lika.
På väg runt det sista märket innan målrakan passerade Artemis Racing konkurrenterna på utsidan. Då tilldelades de ytterligare ett straff för att de enligt domaren inte lämnade tillräckligt plats för Nya Zeeland som enligt domaren hade rätt till väg vid märket. Istället för att defilera in i mål var svenskbåten tvungen att kvittera straffet och släppa förbi motståndarna en gång till.
– Vi är fortfarande lite chockade och det beslutet avgjorde matchen, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge efter matchen.
– Vi hade bra fart på väg mot märket men tyckte att vi gav dem mer än tillräckligt med utrymme på insidan men domarna såg det uppenbarligen inte på det sättet.
– Vår för var precis över linjen vid starten, men killarna ombord kämpade hårt, vi kom tillbaks och behöll lugnet genom flera ledningsbyten. Vi är nöjda med båtfarten, vi gjorde några dåliga manövrar och det gjorde att vi släppte tillbaks dem i matchen.
– Det var extremt tuff racing och ledningen växlade nio gånger under matchen, säger Anders Gustafsson som är grinder ombord på Artemis Racing.
– Vår fart var riktigt bra och det är positivt. Vi är riktigt sugna på att möta Nya Zeeland igen imorgon och då tror jag vi har en bra chans att slå dem.
Nathan Outteridge (AUS) och det Nyzeeländska lagets skeppare Peter Burling är gamla OS-rivaler i 49er-klassen. I OS i London 2012 vann Outteridge guld medan Burling tog silver, och 2016 var det ombytta roller när Burling tog hem guldet och Outteridge slutade tvåa.
Första delen av grundomgången är nu färdig och imorgon vänder serien så att alla lag möter varandra ytterligare en gång. Seglingarna fortsätter imorgon klockan 19.00 svensk tid och då ställs Artemis Racing Nya Zeeland. Seglingarna kan ses i direktsändning i TV4 Sport och på CMore.se.
Officiella resultat 2017-05-29

Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers – dag två:
Race 13: Storbritannien – Frankrike 0-1
Race 14: Sverige – Nya Zeeland 0-1
Race 15: Frankrike – Japan 0-1
Poängtavla:
1. Oracle Team USA(USA) – 5p (startade serien med 1 extrapoäng)
2. Emirates Team New Zealand (NZL) – 4p
3. Land Rover BAR (GBR) – 3p (startade serien med 2 extrapoäng)
4. Artemis Racing (SWE) – 2p
5. Softbank Team Japan (JPN) – 2p
6. Groupama Team France (FRA) – 2p
America’s Cup seglas från 26 maj till 27 juni 2017 på Bermuda. Det räknas som en av idrottsvärldens mest åtråvärda troféer och tävlingen avgörs först i en grundomgång där ett lag slås ut, sedan i ett slutspel som avgör vilket lag som får möta Oracle Team USA i finalen.

Uppdatering: Felaktigt straff enligt domarchefen

Artemis Racing mötte idag Nya Zeeland i det jämnaste racet hittills i America’s Cup på Bermuda. Efter ett omtvistat straff kostade svenskbåten segern.

Richard Slater, domarchef hos tävlingsledningen för America’s Cup, sa under måndagskvällen i en intervju på tävlingens hemsida att det avgörande domslutet inte var korrekt. På www.americascup.com säger Richard Slater:
“När båtarna kom ner mot den sista rundningen, sa den informationen som vi hade då att Artemis Racing seglade för styrbord och skulle ge plats för väg. Emirates Team New Zealand seglade för styrbord och vårt jobb är att vara säkra på att Artemis Racing höll avstånd, och då var vi inte säkra på att de höll avstånd”.

“Vi har haft en diskussion, tittat på andra bevis, annan information och data, och jag tror att om vi skulle gå tillbaks i tiden och fatta det beslutet så skulle vi ge grönt ljus och inte straffa Artemis.”
På frågan om resultatet kan ändras svarade Slater “Nej, det är beslut som fattas på banan och domarens beslut står kvar”.
Artemis Racing och det Nyzeeländska laget möts igen på tisdagen 30 maj.