31 maj, 2017

Italiensk seger i Stockholm International Team Race Regatta

Stockholm International Team Race Regatta seglades fredag, lördag och söndag, 26-28 maj, på Stockholms Ström, mitt i stan mellan Djurgården och Stadsgården. Det var sex lag från de ledande segelklubbarna i världen som deltog, åtta seglare i varje lag fördelade på två båtar.

Tävlingens format var att alla lag mötte alla lag tre gånger i en grundomgång, en på fredagen och en på lördagen, totalt 53 seglingar på två dagar. Därefter finalseglingar på söndagen.

Det var mycket intensiva, täta och spännande seglingar där det var svårt att förstå att båtarna inte hela tiden krockade med varandra. De enda rapporterade skadorna var en smärre bordläggning mellan två båtar och en påseglad förtöjningsboj.

Royal Thames Yacht Club vann alla sina 15 race i grundomgången och såg ut att vara oslagbara, Förra årets segrare italienska Yacht Club Costa Smeralda var tvåa med nio segrar.

Efter grundomgången var ställningen:

1. Royal Thames Yacht Club, RTYC, GBR, 15 segrar (100%)
  2. Yacht Club Costa Smeralda, YCCS, ITA, 9 segrar (60%)
  3. Royal Swedish Yacht Club, KSSS, SWE, 8 segrar (53%)
  4. New York Yacht Club, NYYC, USA, 6 segrar (40%)
  5. Gamla Stans Yacht Club, GSYS, SWE, 6 segrar (40%) (samma som NYYC men NYYC hade vunnit 2 av 3 inbördes möten.)
  6. Royal Yacht Squadron, RYS, GBR, 1 seger (7%)

Efter grundomgången seglades semifinal där ettan RTYC mötte fyran NYYC i bäst av tre seglingar. Även här var det mycket jämt, det blev tre matcher där RTYC för första gången förlorade inte bara en match utan två, vilket innebar att NYYC gick vidare till final.

I den andra semifinalen mellan YCCS och KSSS vann YCCS två seglingarna, så finalen seglades mellan YCCS och NYYC.

I finalen drog italienarna det längsta strået och stod som segrare i 2017 års Stockholm International Team Race Regatta.

I matchen om tredje pris vann RTYC över KSSS med två vinster mot en.Till sist seglades också om femte plats där GSYS vann över RYS.

Regattan följdes av många åskådare på kajerna runt tävlingsområdet och från åskådarbåtar, färjor och Stockholms guidade turistbåtar Hopp-On-Hopp Off.

Stockholms borgmästare Eva Louise Erlandsson förrättade prisutdelningen på GSYS hemmabas Nya Djurgårdsvarvet.

De utländska deltagarna var entusiastiska över att får segla mitt i centrala Stockholm, med bra vindar och 56 genomförda seglingar på tre dagar under rättvisa förhållanden. Stockholm visade sig också från sin bästa sida med ett strålande sommarväder.

New York Yacht Clubs lagledare, tillika klubbens Commodore, tyckte att det inte kunde bli bättre, GSYS hade arrangerat ännu en tävling i världsklass.