1 juni, 2017

Drunkningsrisk med uppblåsbara flytvästar som inte kollas regelbundet

Uppblåsbara flytvästar har blivit populära bland båtfolk. Men om inte serviceschemat för västarna följs riskerar de att inte lösa ut och risken för drunkning är då överhängande.

Pressmeddelande:

Den är bekväm, smidig och diskret. Som användare förutsätter man att den ska fungera som utlovat om olyckan är framme. Men för att uppblåsningsfunktionen i flytvästen ska lösa ut krävs en kunnig och noggrann användare.

Många av de uppblåsbara västar som finns på marknaden har ett allvarligt problem. Att gaspatronen som ska blåsa upp flytvästen gängar ur. Som användare av en uppblåsbar flytväst är det därför mycket viktigt att regelbundet kontrollera att patronen är ordentligt iskruvad.

Med alla uppblåsbara flytvästar följer också ett serviceschema. Om västen ska fungera vid ett olyckstillbud måste också serviceschemat följas.

De uppblåsbara flytvästarna är de, tekniskt sett, mest avancerade och därför också mest komplicerade. Därför ska barn inte använda dem. Det kräver också att det är en simkunnig person som använder dem i fall något skulle gå fel.

På marknaden finns i dag uppblåsbara flytvästar som har en säkring vilken förhindrar att patronen gängar ur.

 

Fakta:

  • Drygt 1 av 20 svenskar uppger att de äger en uppblåsbar flytväst.
  • Av de som äger en uppblåsbar flytväst så uppger två av fem, 38 procent, att flytvästen aldrig blivit servad.  Endast 7 procent har lämnat in den på service och 26 procent har servat den på egen hand.
  • Drygt en tredjedel av de som äger en uppblåsbar flytväst kontrollerar aldrig att gaspatronen är ordentligt iskruvad.

Fakta: Konsumentverket

Foto: Batlic Safety Products