19 juni, 2017

Svenskbåt till final i Red Bull Youth America’s Cup

Efter uttagningar över hela världen har tolv nationella lag tagit sig till Red Bull Youth America’s Cup som just nu avgörs i Bermuda. Svenska ungdomssatsningen Artemis Youth Racing tog en övertygande totalseger i sin kvalgrupp och är vidare till final med de åtta bästa besättningarna.

Artemis Youth Racing, med skipper Gustav Petterson, tog hem kvalgrupp A genom att säkra fyra vinster på sex race. Med en tredje och en fjärdeplats till det slutade de som gruppsegrare på 55 poäng, åtta poäng före tvåan SVB Team Germany.

– Målet inför kvalet var bara att gå vidare och det gjorde vi med god marginal. Det var väldigt skönt att vinna och känna att all tid och träning vi har lagt ner har lönat sig. Nu ska vi bara försöka hålla det här och segla bra i finalen, säger Gustav Pettersson.

Artemis Youth Racing består av besättningsmedlemmarna Marcus Anjemark, Pontus Dackhammar, Julius Hallström, Fritiof Hedström, Marcus Höglander, Eddie Klemets, Axel Munkby, Gustav Pettersson och Rasmus Rosengren.

Tävlingen förbereder talanger i åldrarna 19–25 år för steget över till America’s Cup i seglingssportens yttersta finrum. Seglingarna inleddes med två dagars kvalseglingar per kvalgrupp. Nu är de åtta bästa båtarna klara för final den 20-21 juni.

Finalfältet består av Artemis Youth Racing (SWE), SVB Team Germany (GER), Team Tilt (SUI), Land Rover BAR Academy (GBR), Team France Jeune (FRA), Spanish Impulse by IBEROSTAR (ESP), NZL Sailing Team (NZL) och TeamBDA (BER).

Youth Vikings Denmark och Kaijin Team Japan från svenskarnas kvalgrupp A är utslagna tillsammans med Next Generation USA och österrikiska Candidate Sailing Team från kvalgrupp B.

Bakom initiativet till Youth America’s Cup ligger dubbla OS-guldmedaljörerna Roman Hagara och Hans Peter Steinacher. De lade grunden för Red Bull Youth America’s Cup redan 2013, med syftet att fånga upp unga talanger och ge dem en möjlig väg till America’s Cup.

– Det finns några besättningar som har utmärkt sig lite extra, men marginalerna är otroligt små. Det är så lite som skiljer mellan dem och jag tror inte att någon kan förutse vilket lag som tar hem finalen, säger Peter Steinacher.

 

SLUTSTÄLLNING I KVALGRUPP A

 1. Artemis Youth Racing (55pts)
 2. SVB Team Germany (47pts)
 3. Team Tilt (SUI) (46pts)
 4. Team France Jeune (46pts)
 5. Youth Vikings Denmark (43pts)
 6. Kaijin Team Japan (33pts)

Varje lag får ha sex seglare ombord och tävlar med masstart i samma båttyp. För första gången i Red Bull Youth America’s Cup får besättningarna tillgång till högteknologiska AC45F-katamaraner med foilingteknik. De 45 fot långa skroven når farter uppemot 35 knop när de planar på sina foilingfenor och är samma båttyp som används i America’s Cup World Series.

Finalen den 20 och 21 juni sänds live på på Red Bull TV. Sändningarna startar klockan 19.00 svensk tid.

Red Bull TV är gratis och kan se på webben via www.redbull.tv, med kanalens mobilappar för iPhone och Android, samt på vanliga medieplattformar som Apple-TV, Chromecast, smart-TV, Playstation och Xbox.

LAGMEDLEMMARNA I ARTEMIS YOUTH RACING

 • Marcus Anjemark KSSS/ Rådasjön SS, född 1993
 • Pontus Dackhammar GKSS/ Hjuviks BK 1994
 • Julius Hallström KSSS, 1997
 • Fritiof Hedstrom GKSS, 1994
 • Marcus Höglander GKSS/ Värmdö JS, 1993
 • Eddie Klemets Vänersborgs SS, 1993
 • Axel Munkby GKSS/ HjBK, 1994
 • Gustav Pettersson, KSSS/ Sölvesborg OTS, 1993
 • Rasmus Rosengren KSSS/ Malmö SS, 1995

 

Bilderna:

Artemis Youth Racing tävlar i Bermuda. Foto: Xaume Olleros/Red Bull Content Pool.

 

Lättad besättning efter seger i kvalgrupp A. Foto: Xaume Olleros/Red Bull Content Pool.