22 juni, 2017

Straff kostade Sverige topplacering i Red Bull Youth America’s Cup

Svenska ungdomslaget Artemis Youth Racing hade visat styrka inför finalseglingarna i Red Bull Youth America’s Cup och hade i går kväll goda möjligheter till en topplacering. I den sjätte och sista finalseglingen låg svenskbåten tvåa och hade säkrat en pallplats i totalen – när racet plötsligt tog en överraskande vändning.

Artemis Youth Racing med skipper Gustav Pettersson inledde den andra dagens finalseglingar i Bermuda som totalfyra. Efter en andraplats i första racet var besättningen med i den totala toppstriden. Men en åttondeplacering i race två gjorde att svenskarna rasade i sammandraget.

Petterson och hans besättning gav dock inte upp. I det sista av finaldagarnas sex race seglade teamet upp sig genom fältet och låg inför sista vändningen tvåa, en position som skulle räcka till en tredjeplats i totalen. Men ödet ville annorlunda.

Vid sista vändningen stängde svenskbåten den tyska. Tyskarna fastnade i rundningsbojen samtidigt som Artemis fick en bestraffning och tvingades vänta för att släppa förbi tyska SVB Team Germany. Under tiden passerade båtarna bakom och chanserna till en svensk topplacering var förstörda.

– Vi hade en bra fight med tyskarna på sista länsen, där vi kände att vi hade övertaget. Men en miss i sista gippen gjorde att de fick plats på insidan. Något vi inte insåg och därför inte gav dem. Då fick vi ett straff där och tappade många båtar, säger Gustav Pettersson.

Efter att ha tagit sig in som sjätte båt i sista seglingen bakom det tyska teamet slutade Artemis Youth Racing fyra i totalen.

Kampen om prispallen blev också en nagelbitare. Inför finaldagens seglingar låg engelska Land Rover BAR Academy etta med åtta poängs marginal. Men titelförsvarande NZL Sailing Team från Nya Zeeland var fast beslutna att ge allt. Nya zeeländarna vann först dagens första race och sen det andra. I det sista lyckades de skaffa sig en ointaglig ledning – samtidigt som britterna pendlade mellan fjärde och femte plats.

För att vinna totalen behövde Land Rover BAR Academy komma trea i det sista racet. Bara ett mirakel kunde hjälpa dem och plötsligt blev britterna bönhörda. Artemis Youth Racings bestraffning och tyskarnas krock med rundningsmärket suddade abrupt ut segerleendena på den nya zeeländska besättningen, som sedan länge korsat mållinjen. Britterna kunde överraskande segla in som tvåa och därmed var saken klar. Land Rover BAR Academy vann Red Bull Youth Americas Cup före NZL Sailing Team och Team Tilt från Schweiz.

Artemis Youth Racing består av besättningsmedlemmarna Marcus Anjemark, Pontus Dackhammar, Julius Hallström, Fritiof Hedström, Marcus Höglander, Eddie Klemets, Axel Munkby, Gustav Pettersson och Rasmus Rosengren.

Tävlingen förbereder talanger i åldrarna 19-25 år för steget över till America’s Cup i seglingssportens yttersta finrum. Seglingarna inleddes med två dagars kvalseglingar per kvalgrupp. Nu är de åtta bästa båtarna klara för final den 20-21 juni.

Finalfältet bestod av Artemis Youth Racing (SWE), SVB Team Germany (GER), Team Tilt (SUI), Land Rover BAR Academy (GBR), Team France Jeune (FRA), Spanish Impulse by IBEROSTAR (ESP), NZL Sailing Team (NZL) och TeamBDA (BER).

Bakom initiativet till Youth America’s Cup ligger dubbla OS-guldmedaljörerna Roman Hagara och Hans Peter Steinacher. De lade grunden för Red Bull Youth America’s Cup redan 2013, med syftet att fånga upp unga talanger och ge dem en möjlig väg till America’s Cup.

– Håll utkik efter de här unga seglarna som har deltagit i årets Red Bull Youth America’s Cup. De kommer att finnas med i kommande års America’s Cup-team. De här talangerna är framtidens superstars och med den skicklighet och tävlingsinstinkt som de har visat upp här i Bermuda är jag övertygad om att de kommer ta sporten till nästa nivå, säger Roman Hagara, tävlingens Sport Director.

 

SLUTSTÄLLNING I RED BULL YOUTH AMERICA’S CUP 2017

 1. Land Rover BAR Academy (GBR) 50 pts
 2. NZL Sailing Team (NZL) 48 pts
 3. Team Tilt (SUI) 42 pts
 4. Artemis Youth Racing (SWE) 37 pts
 5. Team France Jeune (FRA) 35 pts
 6. Spanish Impulse by IBEROSTAR (ESP) 34 pts
 7. SVB Team Germany (GER) 33 pts
 8. TeamBDA (BER) 33 pts

LAGMEDLEMMARNA I ARTEMIS YOUTH RACING

 • Marcus Anjemark KSSS/ Rådasjön SS, född 1993
 • Pontus Dackhammar GKSS/ Hjuviks BK 1994
 • Julius Hallström KSSS, 1997
 • Fritiof Hedstrom GKSS, 1994
 • Marcus Höglander GKSS/ Värmdö JS, 1993
 • Eddie Klemets Vänersborgs SS, 1993
 • Axel Munkby GKSS/ HjBK, 1994
 • Gustav Pettersson, KSSS/ Sölvesborg OTS, 1993
 • Rasmus Rosengren KSSS/ Malmö SS, 1995

 

Bilderna:

Startfältet i Bermuda. Foto: Xaume Olleros/Red Bull Content Pool

 

Artemis Youth Racing hade chans på topplacering. Foto: Xaume Olleros/Red Bull Content Pool

 

Prispallen i Red Bull Youth America’s Cup 2017. Foto: Xaume Olleros/Red Bull Content Pool.