4 juli, 2017

Tre svenska lag till åttondelsfinal på Marstrand

Måns Holmberg säkrade trots en kapsejsning avancemang i sin debuttävling på Marstrand. Även Johnie Berntsson och Nicklas Dackhammar är klara för åttondelsfinal i GKSS Match Cup Sweden 2017.

Under tisdagen avgjordes grundomgången i GKSS Match Cup Sweden 2017. Det gjordes genom Fleet Racing där lagen delades in i tre grupper som tävlade mot varandra i fem race.

Måns Holmberg och hans Gothenburg Racing var det enda svenska laget i sin grupp och inledde med två tredjeplatser. Race tre blev ett ett riktigt bottennapp när deras båt fastnade i ett rundningsmärke och välte.

Ingen ombord kom till skada och i nästa segling slog sig Holmberg fram från att ligga sist efter en tjuvstart till att vara fyra över mållinjen. Med en tredjeplats i sista seglingen slutade Gothenburg Racing femma i gruppen.

– Vi seglade väldigt bra och det var egentligen bara kapsejsningen som sabbade våra poäng, säger Måns Holmberg, 20 år och skeppare för Gothenburg Racing. Det var en jämn rundning där vi var tvungna att undvika en kollision med en annan båt och då fastnade vi i märket. Vi försökte få ena skrovet att lyfta för att komma loss och då välte vi.

– Det är otroligt kul att vara klar för nästa runda så nu ska vi ta en match i taget och se hur långt vi kan gå.

Johnie Berntsson och Nicklas Dackhammar säkrade avancemang som fyra och femma i sin grupp. Ingen av dem fick en klockren start på tävlingen men Berntsson avslutade dagen som trea och etta i de sista två seglingarna.

– Vi fick inte ihop vår segling som vi ville i början och var inte nöjda med våra starter. Men saker föll på plats ju mer vi seglade och det var riktigt skönt med en vinst före den förre världsmästaren Ian Williams, säger Johnie Berntsson, skeppare för Flux Team.

Harry Price, Eric Monnin och Evan Walker som alla slutade sist i sina respektive grupper gör nu upp i morgondagens Sail-Off. Där kommer det bästa laget att kniper en plats i åttondelsfinalerna som inleds imorgon eftermiddag.

Slutspelet seglas med åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och till slut den stora finalen på lördag 8 juli. Från och med onsdag direktsänds tävlingen på Youtube.

Resultat från seglingarna: www.matchcupsweden.com/competition

 

Flux Team

Johnie Berntsson (SWE)

Eddie Klemets (SWE)

Keith Swinton (AUS)

Jakob Gustafsson (SWE)

 

Gothenburg Racing

Mans Holmberg (SWE)

Holger Tidemand (SWE)

Henrik Eriksson (SWE)

Pontus Dackhammar (SWE)

 

ESSIQ Racing

Nicklas Dackhammar (SWE)

Johan Backstrom (SWE)

Niclas Düring (SWE)

Philip Carlson (SWE)

 

Foto: Ian Roman.