1 augusti, 2017

Nu börjar uppladdningen inför Volvo Ocean Race

Med 83 dagar kvar till starten av Volvo Ocean Race börjar båtarna och deras besättningar den officiella kvalificeringen. Den första möjligheten blir Leg Zero, som består av fyra separata race.

Leg Zero ger inga poäng till de tävlande i Volvo Ocean Race, men det blir en spännande genomkörare för alla deltagande team. De sju team som deltar –AkzoNobel, Dongfeng Race Team, MAPFRE, Vestas, Sun Hung Kai / Scallywag, Turn the Tide on Plastic och Team Brunel – seglar enligt följande schema:

2 augusti: 50 Nm runt Isle of Wight

6 augusti: start för Rolex Fastnet Race på 608 Nm

Därefter följer två stora utmaningar:

10 augusti: Plymouth, England till St Malo i Frankrike (125 Nm)

13 augusti: St Malo till Lissabon, Portugal (770 Nm)

På de två sistnämnda delseglingarna deltar endast Volvo Ocean Race-båtar. detta för att höja temperaturen ytterligare inför starten från Alicante i Spanien 22 oktober 2017.

Den tuffaste seglingen kan bli Rolex Fastnet Race, som traditionellt kan bjuda på mycket hårt väder. Många seglare minns racet 1979, då bland annat flera svenska deltagare var med om tragiska händelser. Men det kan även bli fint och lugnt väder beroende på hur vädersystemen över Atlanten utvecklar sig.

– Ett 600 Nm race som Fastnet är inte helt relevant inför de seglingar vi står inför i själva racet. Men det är naturligtvis alltid bra att segla tillsammans som en besättning. Det kommer att finnas gott om tillfällen att träna tillsammans och vi tar det väldigt seriöst, säger MAPFRE-skepparen Xabi Fernández.