7 augusti, 2017

Besättningar och båtar redo för racing i Lysekil

Besättningarna i Lysekil Women’s Match bjöds på utmanande seglingsförhållanden och splitternya båtar av typen Fareast 28R, när de idag fick ett par timmars träning på vattnen vid Släggö i Lysekil.

– Det var superkul men samtidigt väldigt utmanande och svårt. Till en början hade vi knappt någon aning om hur det skulle funka, eller exakt vem som skulle göra vad ombord, då vi inte alls är vana vid de här nya båtarna, säger svenskan Anna Östling, som är titelförsvarare både i Lysekil Women’s Match och i WIM Series, och dessutom rankad etta i världen.

Åskådarna på berget fick se tilltrasslade segel, någon besättningsmedlem som gled överbord och en del andra misstag, men också en mängd snygga manövrer och fartfylld segling där allt satt exakt som det skulle:

– Ganska mycket kan gå fel om man inte har det i ryggmärgen, men vår styrka är att vi kan samarbeta och snabbt hitta lösningar. Det handlar om att göra misstag och fort lära sig av dem, analyserar Anna Östling.

I morgon tisdag drar själva tävlingarna igång i Lysekil Women’s Match, med de första matcherna i grundomgångens round-robin. När alla lagen har mött alla en gång, går de fyra första besättningarna direkt vidare till kvartsfinal. Resterande sju seglar ytterligare en round-robin, och de fyra första i denna repechage tar sedan de resterande fyra kvartsfinalplatserna. Om vindarna är gynnsamma för arrangerande Sailnet och Lysekils Segelsällskap Gullmar, ska kvartsfinalerna seglas på fredag, medan semifinaler och final avgörs på lördag. Tisdag till torsdag ägnas alltså åt grundomgången:

– Vi vill ge alla deltagare chansen att få segla mycket, och det får de med det här tävlingsformatet, poängterar Anna Holmdahl White, initiativtagare och projektledare för Lysekil Women’s Match.

 

Skeppare i Lysekil Women’s Match 2017 (namn, nationalitet, världsranking 12 juli):

Anna Östling, SWE, 1

Svenska toppskepparen och olympiern Anna Östling är inte bara rankad etta i världen, dubbel världsmästarinna och totalsegrarinna i WIM Series 2016. I fjol lyckades hon också ta sin första seger i Lysekil Women’s Match, och den 7 augusti i år återkommer hon för att försvara titeln. Att seglingen ska vara utvecklande och rolig är Team Annas paroll, så laget ser fram emot att få segla tävlingens nya moderna Fareast 28R.

 

Renée Groeneveld, NED, 2

Renée Groeneveld tog ett VM-brons i USA i fjol, och vann senare finalen i WIM Series på Amerikanska Jungfruöarna. I år blev det ett VM-silver i Helsingfors. När matchracingen för damer i Weymouth 2012 fanns på OS-programmet, nådde den holländska världsstjärnan kvartsfinalerna. Groeneveld seglar för Haarlemsche Jachtclub nära Amsterdam, och ansvarar för kundservice och planering på Vopak när hon inte kappseglar.

 

Caroline Sylvan, SWE, 4

Östlings klubbkamrat från Göteborgs Kungliga Segelsällskap, 28-åriga Caroline Sylvan, slutade på femte plats i WIM Series 2016, och håller för närvarande samma placering på världsrankingen, tätt efter Groeneveld. Sylvan seglade 2016 samtliga tävlingar på WIM Series, och har också sedan tidigare en mängd internationella mästerskap i olika jolleklasser i bagaget.

 

Marinella Laaksonen, FIN, 6

25-åriga matematikstudenten Marinella Laaksonen från Espo strax väster om Helsingfors är den högst rankade finska matchracingskepparen på World Sailings ranking, och har vunnit två raka finska mästerskap. Innan hon började med matchracing, seglade Marinella jollar såsom E-jolle, Zoom 8 och 49er FX. Marinella slutade på femte plats när VM avgjordes på hennes hemmavatten i Helsingfors i juni i år, och är nu i Lysekil för andra gången.

 

Pauline Courtois, FRA, 7

28-åriga idrottsläraren Pauline Courtois från franska Brest började segla som sjuåring och tävlade från nio års ålder. Sedan 2011 har hon seglat matchracing på olika positioner, och tog som taktiker för Julie Bossard andraplatsen när WIM Series 2013 kom till Saint-Quay-Portrieux. Samma år blev det en bronsmedalj i de franska dammästerskapen i matchracing. Hon slutade WIM Series 2016 på sjunde plats, och kommer nu till Lysekil för tredje gången.

 

Trine Palludan, DEN, 8

Som storsegeltrimmare och taktiker i framgångsrika Team Ulrikkeholm har 38-åriga Trine från seglingsmetropolen Hellerup seglat hem tre VM-silver. Platsen vid rodret är inte heller obekant för Trine, som 2004 tog både VM-guld och EM-guld som rorsman i sin Yngling-besättning. Två gånger har hon också lett det danska teamet till topplaceringar vid WIM Series deltävling i sydkoreanska Busan. Trine Palludan arbetar som kiropraktor i stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn.

 

Antonia Degerlund, FIN, 12

30-åriga Antonia Degerlund bor i Grankulla, strax väster om Helsingfors. Hon representerar Nyländska Jaktklubben, som lanserade matchracing i Finland, och arbetar som managementkonsult på världskända Accenture. De senaste åren har hon lett sitt eget matchracingteam, med den uttalade ambitionen att ha roligt när de seglar. 2016 blev det en fjärdeplats i finska mästerskapen, och tillsammans med Team Sköna Vibbisar har Antonia hittills seglat tre tävlingar på WIM Series.

 

Alexa Bezel, SUI, 17

I Horgen på den västra stranden av den långsmala Zürichsjön, precis där färjan går över till Meilen, har 25-åriga Alexa sin hemmaklubb Yacht Club Horgen. Seglingserfarenheten i hennes besättning kommer från såväl jollarna 470 och Laser som från kölbåtar, katamaraner och Volvo Ocean Race. När tjejerna i Team ChicaCER kom till Lysekil första gången 2012 chockade de alla med en andraplats, men 2015 och 2016 slutade de däremot på sjunde plats här.

 

Johanna Bergqvist, SWE, 18

Team X Matchracing från Göteborgsklubben GKSS leds av 21-åriga skepparen Johanna Bergqvist, som har seglat många internationella mästerskap i olika jolleklasser, men inledde sin matchracingkarriär först för ett par år sedan. Sedan dess har hon kapat drygt 100 placeringar på världsrankingen, och var snubblande nära att ta sig vidare till kvartsfinal i VM i början av sommaren. Besättningen består av unga tjejer med blandad kappseglingserfarenhet från jollar och kölbåtar.

 

Linnea Floser, SWE, 22

Med Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm som hemmaklubb, inledde 25-åriga Linnea Floser i fjol sin matchracingkarriär vid WIM Series avslutande deltävling på de Amerikanska Jungfruöarna. Tidigare har Linnea seglat en mängd olika jolleklasser, och arbetar dels som huvudtränare för Boo SS utanför Stockholm, dels som matchracingskeppare vid At Sea Events på Lidingö. Hon är också certifierad personlig tränare och har studerat bland annat meteorologi vid Stockholms Universitet.

 

Octavia Owen, GBR, 26

Årets yngsta skeppare är 18-åriga Octavia Owen från West Kirby Sailing Club, strax utanför Liverpool på den brittiska västkusten. Octavia tog silvermedalj på VM i lagsegling 2015, och har en andraplats även i de engelska matchracingmästerskapen för damer. Hon började med matchracing 2015 och har tidigare seglat Cadet och Firefly. I hennes lag Athena Racing ingår tjejer som seglat tillsammans sedan femårsåldern, och de debuterar nu här i Lysekil Women’s Match på WIM Series.

Bilden: Måndagens träningsseglingar i Lysekil Women’s Match bjöd på utmanande förhållanden i de nya tävlingsbåtarna av typen Fareast 28R. Foto: Dan Ljungsvik/LWM.