7 augusti, 2017

Team Artemis jagar första VM-titeln på hemmaplan

På torsdag inleds VM i RC44 i Marstrand. Under fyra dagar gör några av världens bästa seglare upp om världsmästartiteln. Och i de två svenska teamen (Artemis Racing och Artemis Racing Youth) finns både en svensk America’s Cup-seglare (Andreas Axelsson) och en svensk OS-guldmedaljör (Fredrik Lööf).

I Artemis besättningar ingår flera medlemmar från deras America’s Cup-team som för drygt en månad sedan stod för den bästa svenska insatsen i America’s Cups 166-åriga historia när de blev fyra på Bermuda. Förutom nämnda Andreas Axelsson är italienaren Francesco Bruni taktiker ombord på Artemis Racing. På sitt CV har han, bland mycket annat, fyra America’s Cup-kampanjer.

Men även på andra båtar på startlinjen finns erfarenheter från America’s Cup som exempelvis nyzeeländaren Hamish Pepper som är taktiker på Team Nika och Vasco Vascotto, taktiker på Peninsula Petroleum. För att nämna några.

På den svenska ”ungdomsbåten” Artemis Racing Youth ingår förutom Fredrik Lööf och Andreas Axelsson, bland andra Julius Hallström och Gustav Petterson som ingick i Artemis Youth Team som blev fyra i Youth America’s Cup på Bermuda.

Efter två regattor toppas årets RC44-mästerskap av Peninsula Petroliumn som seglar under brittisk flagg, men har en besättning som till största delen består av italienare och spanjorer. Det har varit en fördel när de två inledande seglingarna avgjorts i just Italien och Spanien. Men nu väntar förhållanden som är olikt Medelhavet. Marstrandsfjorden kan skifta ansikte snabbt. Strålande solsken kan snabbt övergå i hällande regn och långa dyningar kan snabbt bytas till krabb sjö vilket gör Marstrandsfjorden till en stressfylld kappseglingsarena.

Ser man tillbaka på de fem gånger som RC44-mästerskapet besökt Marstrand är det framför allt två team som dominerat. Och det är inte hemmafavoriten Artemis utan Team Aqua som vann här 2011–2013 och Bronenosec som gick segrande ur striden både 2014 och 2015.

Kanske har Artemis Racing koncentrerat sig på America’s Cup som avslutades i slutet av juni och där teamet tog en mycket meriterande fjärdeplats. Men America’s Cup är över för denna gång och nu ligger allt fokus på mästerskapet och VM i RC44.

Med teamägaren Torbjörn Törnqvist vid rodret och Francesco Bruni som taktiker på Artemis Racing och Artemis Racing Youth med rorsman Gustaf Lidvall och taktikern Fredrik Lööf, är teamen utan tvekan hemmafavoriter bland åskådarna som kommer att följa seglingarna i Sveriges kappseglingsmetropol nummer ett.

RC44-mästerskapet avgörs under fem regattor 2017. Först ut var spanska Sotogrande i april och därefter tävlades det i Porto Cervo i Italien. Tredje tävlingen avgörs nu i Marstrand och förutom att vara en del i mästerskapet så är seglingarna i Marstrand också VM i RC44, vilket givetvis gör seglingarna än mer intressanta.

Mästerskapet kommer att fortsätta till Portugal och Cascais i september för att avslutas på Lanzarote i november.

 

Artemis Racing 

Torbjörn Törnqvist (SWE) – Owner / Driver

Francesco Bruni (ITA) – Tactician

Noel Drennan (AUS) – Main trimmer

Peter Nichols (AUS) – Headsail Trimmer

Christian Kamp (DEN) – Offside Trimmer

Stu Bettany (NZL) – Pit

Anders Ekström (SWE) – Grinder

Pieter Van Nieuwenhuijzen (NED) – Bow

 

Artemis Racing Youth

Gustaf Lidvall (SWE) – Owner / Driver

Freddy Lööf (SWE) – Tactician

Anthony Nossiter (AUS) – Main trimmer

Rodney Ardern (NZL) – Headsail Trimmer

Nils Åkervall (SWE) – Offside Trimmer

Andreas Axelsson (SWE) – Pit

Julius Hallström (SWE) – Grinder

Gustav Petterson (SWE) – Bow

 

RC44 Championship Tour 2017

Ställningen efter två regattor:
1. Peninsula Petroleum Sailing Team, GBR – 5 poäng
2. Katusha, RUS – 6 poäng
3. Bronenosec Sailing Team, RUS – 7 poäng
4. Team Aqua, FRA – 9 poäng
5. Team CEEREF, SLO – 9 poäng
6. Team Nika, RUS – 9 poäng
7. Artemis Racing, SWE – 12 poäng
8. Charisma, MON – 15 poäng
9. Artemis Racing Youth, SWE – 18 poäng

 

Det finns flera sätt att följa seglingarna. Dels på plats i Marstrand men också hemifrån. Läs mer här: http://rc44.com/events/world-championship-marstrand

 

Foto: Pedro Martinez och Nico Martinez.