12 augusti, 2017

Artemis kvar på femte plats i RC44-VM

Artemis Racing ligger kvar på femteplats i RC44-VM i Marstrand med bra chans till medalj. Guldet ser dock ut att gå till ryska Team Nika som leder stort inför söndagens avslutande seglingar.

 

Lördagens väderprognos hade lovat sol och friska vindar. Det blev regn och lätta vindar. Men det var långt ifrån lättseglat. För tredje dagen i rad blandade Artemis segrar med mindre lyckade seglingar. Dagens placeringar för den svenska båten var sexa-sexa-etta.

När tre av totalt tolv seglingar återstår är det fortfarande ryskt i topp. Team Nika fortsätter att segla stabilt och på lördagen trivdes de så pass bra i den gropiga sjön och det gråmulna vädret att de utökade sin ledning från sex till 15 poäng genom att bli etta-tvåa-femma.

Frågan är om de andra teamen kan hindra skepparen Vladimir Prosikhin från att segla hem hela VM. Prosikhin vann VM 2015 och mycket talar för att han tar tillbaka den titel han förlorade i fjol.

Bakom Team Nika är det desto jämnare. Mellan andra och sjunde plats skiljer bara fem poäng. Där kan mycket hända. En bit efter de andra kämpar Charisma (54 poäng) och Artemis Youth (57) för att inte bli sist.

– Det var ändå intressant segling idag med skiftande förhållanden Men vi saknade den lilla extra farten i båten. Vi fick slå undan för de andra, säger Fredrik Lööf, taktiker på Artemis Youth, som inte vill skylla på dåliga starter:

– I tredje racet missade vi starten. Men i de två första var vi nog bäst iväg. Men vi kan inte hålla vår ”lane”. Hela besättningen gör ett bra jobb på undanvinden, men det är som om vi saknar självförtroende på kryssen, säger Fredrik.

Lördagens serie på nia-femma-sjua gör alltså att Artemis Youth ligger sist. Utmaningen nu är att undvika jumboplatsen.

– Vi ska göra allt vad vi kan för att inte komma sist. Vi ligger tre poäng efter, så kanske ska vi köra matchracing mot Charisma, säger Fredrik och skrattar.

 

RC44-VM efter nio av tolv seglingar
1. Team Nika, RUS – 27 poäng
2. Bronenosec Sailing Team, RUS – 42 poäng

 1. Team CEEREF, SLO – 42 poäng
  4. Katusha, RUS – 45 poäng
  5. Artemis Racing, SWE – 46 poäng
  6. Peninsula Petroleum Sailing Team, GBR – 47 poäng
  7. Team Aqua, GBR – 47 poäng
  8. Charisma, MON – 54 poäng
  9. Artemis Racing Youth, SWE – 57 poäng

 

Fotograf: Pedro Martinez.

 

Det finns flera sätt att följa seglingarna. Dels på plats i Marstrand men också hemifrån. Läs mer här: http://rc44.com/events/world-championship-marstrand