16 augusti, 2017

Buster moderniserar mångsidig favorit

Finska Buster förnyar en av storsäljarna i den mindre storleksklassen, Buster M. Nya Buster M presenteras på höstens flytande utställningar i Helsingfors, Stockholm och Oslo.

– Vid förnyandet av M har vi ytterligare förädlat båtens goda grundegenskaper: den är bekymmerfri, lätt att hantera och uppför sig som förväntat i händerna på vilken båtfarare som helst, berättar utvecklingschef Anders Kurtén.

Den nya Buster M i fjärde generationen följer sina föregångares linjer: båten för fem personer är 4,86 m lång och 1,85 m bred. Motoreffektområdet är som tidigare 30–40 hk.

Nya M följer samma design som lillasystern Buster S. Tack vare skrovets moderna utformning inneutrymmena blivit större och i fören finns utrymme för att transportera varor och fiske.

Buster M är planerad som en mångsidig allroundbåt: som förbindelsebåt, för butiksresor, för fiske i närvattnen och utfärder med familjen. Båten är lätthanterlig och kan transporteras efter bil på en lätt obromsad trailer. Sittbrunnen är regnvattenlänsande.

Till tvåpulpetsversionen hör som standard Buster Q-smartskärmen inklusive kartor, som kan kompletteras med Raymarine fiskeekolod samt med Entertainment-paketet som inkluderar högtalare.

Enpulpetversionen säljs utan Buster Q-smartskärm. Den mångsidiga och förenklade stugbåten har stor durkyta för transport. Tack vare den stora sittbrunnen har till exempel sportfiskarna goda och obehindrade utrymmen att funktionera.

Motoralternativen för nya Buster M är de lätta och effektiva Yamaha F30 och F40. Tack vare en helt ny bottenform kommer båten lätt upp i plan. Båtens toppfart med den största motoreffekten är cirka 26 knop.

Till tvåpulpetversionen av Buster M hör som standard 10” Buster Q-smartskärm, pulpeter försedda med vindrutor, låsbart stuvutrymme, regnvattendränerad sittbrunn, spölåda samt Yamaha Y-COP -startspärr. Som tillval kan man få t.ex. extra förpulpet, vattenskidbåge, hamnkapell, körkapell med mellandörrsserie samt Q Fishfinder -ekolod. Spölådan fås som tilläggsutrustning också för enpulpetversionen.

Senare kommer det att finnas tillgängligt ett utrustningspaket för fiske, med vilket enpulpetversionen av Buster M kan modifieras till spöfiskebåt.

Den nya Buster M årsmodell 2018 finns tillhanda hos återförsäljarna från och med hösten 2017.

Den nya modellen är fjärde generationen av den här modellen. Buster är Europas största aluminiumbåtstillverkare.